Jako dobra godina za maslinare

0

Nakon što su dalmatinski vinogradari pobrali grožđe iz vinograda i napunili svoje bačve, na red dolazi i berba maslina. Jesen u vinogradima i maslinicima za razliku od prošle godine veseli dalmatinske poljoprivrednike kojima je ova godina po pitanju klimatskih uvjeta omogućila postizanje visokih prinosa iznimne kvalitete.

“Masline su dobro rodile. Smatram da maslina već ima ulja u sebi jer ona već krajem kolovoza počinje nakupljati ulje u sebi. Netko masline bere kasnije pa dobije veću količinu ulja, netko ranije pa dobije manje. Ranijom berbom se dobije se visokokvalitetno ekstra djevičansko ulje”, kazao je magistar Stanislav Štambuk.

Sve veći broj dalmatinskih maslinara berbu masline započinje sve ranije kako bi u konačnici dobili vrhunski proizvod koji u prodaji postiže visoku cijenu. Riječ je o plodu masline koji je pred berbu zelene ili bjelkaste boje, a prema stanju na terenu kroz desetak dana taj će stadij maslina dostići na većini priobalnih nasada. Preporuka je ove godine i nešto ranije započeti berbu jer u maslinicima je primjećeno opadanje maslina, a razlog je umjereni napad moljca na većini lokacija.

“Za razliku od prošle godine koja je bila katastrofalna za maslinarstvo, ova godina je bila jako dobra. Moljac je ipak učinio svoje pa su se maslinari žalili da masline opadaju. Zaštita protiv muhe je bila odlična pa iako je bilo muhe, nije bilo puno uboda”, kazao je Štambuk te dodao da je ove godine prirod maslina jako dobar.

Uz idealne vremenske uvjete tijekom proljeća i ljeta, maslina je na pojedinim lokacijama prerodila, no pojedine lokacije ostale su bez ploda. Uzrok tome, ističe Štambuk je kasno cvjetanje masline kada su temperature zraka bile i preko 30 stupnjeva Celzijevih, što je uvjetovalo sušenja tučka i samim time spriječilo oplodnju.

Neke dalmatinske uljare već su započele sa preradom masline, dok će ih većina svoja vrata maslinarima otvariti do konca tjedna koji je pred nama.