Je li prekasno za spas Marjana?

0
Foto: Društvo Marjan

Predstavnici Javne ustanove park šuma Marjan na konferenciji za novinare govorit će o suzbijanju potkornjaka na području Park šume Marjan. Ranije je najavljena sječa zaraženih stabala i njihovo izvlačenje bagerima putem traktorskih vlaka.

Stručnjak s Hrvatskog šumarskog instituta i autor akcijskog plana Milan Pernek radio je istraživanje o sušenju borova i otkrio da se radi o potkornjaku. U izjavi za Radio Dalmaciju nije želio komentirati najavu sječe stabala na Marjanu na kojem nije bio šest mjeseci.

Da se sa suzbijanjem potkornjaka debelo zakasnilo, istaknuo je u izjavi za Radio Dalmaciju predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić. Upozorava da potkornjak napušta stabla koja su sada stradala i nakon nekoliko uzastopnih toplih dana prelazi na zdrava stabla.

Da je situacija na Marjanu kritična navodi i građanska inicijativa na Facebooku Naš Marjan koja poziva na prosvjednu šetnju. Gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu pozvali su da formira Krizni stožer koji će okupiti stručne ljude kako bi se problem riješio.