Jedan preminuli, 14 novooboljelih

0

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako u 24 sata imamo novih 14 bolesnika, što daje ukupan broj od 2030 bolesnika. Preminuo je 69-godišnjak iz Splita kao 55 žrtva.

Oporavilo se 1103 ljudi, odnosno 69 više u odnosu na jučer.

Dr Alemka Markotić istaknula je kako se vidi da situacija ide nabolje jer i na Zaraznoj klinici imaju slobodnih mjesta za nove bolesnike. “Postigli smo dobre rezultate i u Zaraznoj i u državi ii svugdje. Nemojte da opet imamo nove bolesnike u Zaraznoj. Odradimo prvu fazu popuštanja dobro, diciplinirano i promišljeno. Za očekivati je da će ljeto, ako se budemo dobro ponašali biti sa manje bolesnih. Ali moramo biti svjesni da ovo može biti sezonski i moramo biti, ne u grču ali oprezni. Na jesen možemo opet imati veći broj bolesnika. Moramo shvatiti da ćemo ove usvojene mjere morati duže prakticirati. Volimo reći da smo mala zemlja za veliki odmor i to će nam pomoći ako budemo diciplinirani. Puno puta u povijesti smo bili mali narod za velika djela, pokažmo to još jednom.”

Ministru Berošu nekoliko novinara postavilo je pitanje o odgovornosti u Domu za starije i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj ulici.

“Jučer sam rekao i mogu ponoviti da zdravstvena iinspekcija nije pronašla odstupanja, ali ako druge inspekcije nešto utvrde one mogu postupati. I sami znate da nalaz inspekcije ministarstva demografije nije gotov i treba ga pričekati.”

Na pitanje kako je moguće da nitko neće odgovarati za ovo, Beroš je rekao da je ovo bolest koja pogađa starije i kako ih nijedna zemlja u EU nije uspjela u potpunosti zaštititi, ali kako treba pričekati ostale inspekcije.

Na ponovljeno pitanje ako su svi pratili sve preporuke i u čemu je stvar, Beroš je odgovorio da je stvar vjerojatno u virusu.

Ministar Davor Božinović odgovorio je na pitanje zabrane rada nedjeljom.

“Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa su donesene nove mjere, produženo je radno vrijeme trgoivna gdje se otvara ljudima koji rade da se opskrbe i sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima stožera.”

Postavljeno je pitanje za uslužne djelatnosti koje imaju bliski kontakt s klijentima poput frizera i pedikera.

“Sve detalje vam još ne mogu reći”, rekao je dr Krunoslav Capak. “U svakom slučaju budući da se radi o bliskom kontaktu, morat će nositi masku. Ogrtač će morati biti za jednokratnu upotrebu a aparat nakon svake mušterije dezinficirati. Koliko broj ljudi će se kretati ćemo tek odrediti. Ti obrtnici kreću u drugoj fazi pa ćemo se usuglasiti i prilagoditi.”

Ministar Božinović rekao je kako sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom.

“Bit će više kretanja i može doći do novih zaraza. S druge strane razmišljamo i kako građanima omogućiti normalizaciju i vodimo računa svakodnevno o tome da se epidemiološka situacija ne pogorša. Tu borbu možemo dobiti samo uzajamnim slušanjem. Sutra se ne vraćamo životu kakav je bio prije epidemije. Za to će nam trebai puno informiranja građana i čini mi se da smo u tome uspjeli, da podignemol svijest o tome kolika je opasnost i kako možemo usporiti ovaj virus i vratiti se normalnom životu. Zato u ovoj fazi u kojoj ima više nepoznanica možda nego i od prethodne moramo učiniti sve kako ne bi morali posezati za nekimmjerama koje nitko ne želi.”