Jokić dao ostavku, Puljak tvrdi ovo je kraj kurikularne reforme

0

Ostavke voditelja ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme Borisa Jokića i ostalih 6 članova skupine, pokrenule su brojne reakcije.

Podsjetimo, ostavke su uslijedile nakon što ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar nije odbacio zaključke saborskog Odbora za znanost koji je tražio da se usred procesa u stručnu skupinu ubaci još deset članova. Jokić je na konferenciji za medije ustvrdio kako se radi o političkim pritiscima marginalnih političkih opcija, potvrdivši novinarima kako pri tome misli na stranku HRAST.

Podršku Borisu Jokiću dao je Sindikat hrvatskih učitelja. Njegova čelnica , Sanja Šprem :
Kao sindikat spremni smo u tri dana organizirati bilo koju aktivnost i naši članovi spremni su naravno dići se i organizirati prosvjed pred Ministarstvom u obrani naših prava i kvalitete obrazovanja. Očito je da postoji utjecaj politike, da se nažalost ta reforma koči, da nisu osigurana sredstva potrebna da bi se reforma provela, tako da su to nažalost sve jasne  naznake da  je podrška ustvari samo formalna i usmena, a da nije konkretna.

Politika nažalost nikako ne daje jasnu i nedvosmislenu podršku tom cijelom procesu, rekao nam je znanstvenik Ivica Puljak:
Politika mora poštovat i odlučivat o procesu koji se događa i na kraju donijet konačnu odluki, ali ne smije se spuštat na razinu da počne diskutirat šta je u kojem kurikulumu predviđeno. Ne podržavam da ulica rješava stvari, ali podržao bih to da sindikati imaju neke akcije kojima će još jasnije pokazati podršku, jer učitelji žele reforme , a politika ova sada vladajuća to ne želi što je mislim apsurdno.

Ovo što se danas dogodilo , uvjeren je , znači kraj reforme:
Oni su jako dobro do sad radili, izabrani su jednom demokratskom procedurom, vidi se koliko su posla napravili i okupili ljude, probudili su entuzijazam u nastavnicima i cijelom školskom sustavu ,što je najvažnija stvar,  i bojim se da će ove ostavke značiti kraj reforme.

Stoga je stranka Pametno zatražila  neodgodivu i neopozivu ostavku ministra Šustara, cijele Vlade, ali i saborskih zastupnika, posebice gospođe Rusak, koji su doveli do ostavke Ekspertne radne skupine.

Ostavku ministra Šustara zatražio je i SDP.