Još nema rješenja za Dalmacijavino

0
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Sindikalisti tvrtke Dalmacijavino koji zastupaju bivše radnike traže da se država u njihovu korist odrekne dijela kupovnine dobivene prodajom nekretnina u stečaju, jer je ta ista država tvornici pića oduzela zgradu u gradskoj luci koja se nalazi na pomorskom dobru, a da je za to nikad nije obeštetila.

Šime Orešković, predsjednik PPDIV – a mišljenja je kako je najprikladnija nagodba s državom kojom bi se ishodilo 35 milijuna kuna od kupovnine novog vlasnika tvrtke “Oštrc” Marinka Zadre, koja se nalazi u Trgovačkom sudu. Nagodbom bi se osiguralo da 550 radnika dobije 50 do 60 posto od svojih priznatih potraživanja koji iznose oko 75 milijuna kuna. Prema njegovim riječima to bi bio ispravan kraj stečaja tvrtke Dalmacijavino. Ako se već našao kupac koji će nastaviti razvijati brend i zapošljavati, naglasio je Orešković, onda su radnici koji su se godinama odricali zaslužili dobiti barem toliko.

S obzirom na niz stečajeva koji su se dogodili u našoj zemlji, predsjednik Nezavisnog sindikata “Dalmacijavina” Lukica Bucat, smatra da imaju velike šanse dogovoriti se s državom kako bi se radnici isplatili barem u ovom postotku. Ako do toga ne dođe, najavili su mogućnost sindikalnih akcija i prosvjeda.

Riječ je o iznosu koji je jednak onome što se u nikad kraćem sazivu Hrvatskog Sabora podijelio za plaće, troškove smještaja i puta zastupnika, odnosno onom iznosu koji će biti podijeljen za plaće tri saziva Sabora, poručio je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Ostaje vidjeti kako će se ova priča na kraju rasplesti. I ovog puta očito su radnici zadnje rupa na sviralu, čemu svjedočimo posljednjih dvadesetak godina kroj brojne stečajne postupke koji su uglavnom završavali na način da su radnici ostajali i bez posla ali i bez svojih potraživanja. Nadamo se kako to neće biti scenariji koji će zadesiti i Dalmacijavino.