Judašica Helena Vuković osvojila zlato

0

Svjetsko kadetsko prvenstvo u Čileu za Hrvatsku je završilo na najbolji mogući način.

Posljednjeg dana pojedinačnog dijela natjecanja Helena Vuković je osvojila zlatnu medalju u kategoriji preko 70 kg. Tako se nastavio niz hrvatskih uspjeha na svjetskoj pozornici te smo nakon dvije europske prvakinje (Ana Viktorija Puljiz i Lara Cvjetko), dobili i svjetsku prvakinju u kadetskoj konkurenciji.

“Još uvijek sam pod dojmom i nisam svjesna što sam postigla. Nevjerojatan osjećaj! Sad se idem dobro odmoriti”, uz osmijeh je rekla zlatna Helena Vuković.

U prvom kolu Helena je bila slobodna, da bi u prvom nastupu ipponom pred kraj borbe svladala Hannu iz Bahama. U četvrtfinalu je išla na Lin iz Tajpeha, koju je svladala u «zlatnom bodu» wazarijem nakon više od pet minuta borbe.

Polufinale je za protivnicu donijelo Nijemicu Rollwage, koju je Vuković bacila na ippon lijepom uchi matom u drugoj minuti borbe. I tada slijedi finale u kojoj je protivnica bila europska kadetska prvakinja i pobjednica olimpijade mladih Somkhishvili. U «produžetak» se ušlo sa po dvije kazne obje judašice, a onda je Vuković slavila wazarijem vrijednim svjetskog zlata!

Filip Miljević (preko 90 kg) je izgubio od Nijemca Schreibera (GER) u prvom nastupu, a Anđela Violić (do 70 kg) nakon pobjede protiv Amerikanke Liu, nije uspjela protiv Galandi iz Njemačke.

Ana Viktorija Puljiz (do 44 kg) je izgubila ipponom u prvom nastupu od Brazilke Arraes. Lara Cvjetko (do 57 kg) je ipponom protiv Australke Wright ušla u četvrtfinale, ali je u polufinale ipak prošla Poljakinja Kropska wazarijem u “zlatnom bodu”. U repasažu od Lare je bila bolja Talijanka Fusco.