Kako napraviti najbolje lozinke za Facebook

0
Foto: Arhiva

U par minuta možete ostati bez ušteđevine koju godinama skupljate na računu. To se lako može dogoditi svima koji koriste lozinke poput 123456 ili riječ lozinka. Baš takvih lozinki je najviše bilo u 2015. Toliko upozorenja, ali očito nam ne dolazi do glave kakve posljedice možemo imati.

Trebali bi izbjegavati upotrebu riječi, ime ljubimca, članova obitelji i prijatelja jer se to može vrlo brzo pogoditi. Također, izbjegavati niz znakova kao što je ‘12345678’ i ne misliti da niste interesantni kao žrtva zato što je svatko interesantan, kazao je viši stručnjak za informacijske tehnologije iz HAKOM-a Roland Lipošinović.

Dobra lozinka, koja zadovoljava minimalne zahtjeve sigurnosti, je sastavljena od minimalno 8 znakova, ne sadrži ime iz kruga obitelji, prijatelja ili ime ljubimca, ne sadrži riječi (mama, bicikl, platno), sadrži barem jedno malo i veliko slovo, broj i specijalni znak.

Lozinka koja sadrži mala i velika slova, brojeve i specijalne znakove te je barem 8 znakova duga svejedno može biti neprihvatljiva. Npr. lozinka ‘Draga2U!’ ima mala i velika slova, broj i specijalni znak, ali sadrži riječ ‘Draga’ što umanjuje njenu sigurnost, kazao je Roland.

Upravitelj lozinkama (password manager) je program koji pamti lozinke da mi ne bi trebali. Većina ih također nudi opciju kreiranja složenih lozinki pri čemu ih automatski sprema za kasniju upotrebu. Upravitelj lozinkama se može spojiti sa Internet preglednikom pri čemu sam unosi pristupne podatke za stranice koje koristimo. Prednost upravitelja lozinkama je što moramo pamtiti samo jednu lozinku, a to je ona s kojom pristupamo njemu – sve ostalo on pamti. Vši stručnjak za informacijske tehnologije iz HAKOM-a Roland Lipošinović preporučuje ove upravljače lozinki.