Kako pripremiti djecu da će dobiti brata ili sestru i da budu što manje ljubomorni

0

Roditeljima nije uvijek lako reći djetetu da će dobiti brata ili sestru. Nešto što je zapravo tako lijepo, roditeljima zna predstavljati problem kad to moraju reći to svojoj djeci jer ne znaju kako će reagirati. A kad se braco ili seka rode, onda često dolazi do drugog problema a to je ljubomora. Psihologinja Mirjana Krizmanić nam je pomogla savjetima.

Prvo ovisi o tome koliko je dijete koje želimo pripremiti staro. Ako ima dvije ili tri godine, tu malo što možete napraviti. Možete pričati na njegovom nivou. Ono što je ključno, opći savjet bi bio da dijete treba pripremiti prilagođeno dobi u kojoj se ono nalazi. Ne možeš djetetu od dvije godine reći :”Imat ćeš brata ili imat ćeš sestru pa ćeš se ti za njega brinuti, s njim se igrati”. Njemu to ništa ne znači. Dakle, treba prilagoditi uzrastu djeteta. A ako je dijete malo veće, ako razumije, onda mu možete reći: „Tebi će to biti jako lijepo, više nećeš biti sam/sama, moći ćete se zajedno igrati, moći ćeš mu svoje igračke posuditi” . Dakle, djetetovoj dobi treba prilagoditi očekivanja koja će te kod tog djeteta potaknut. Ako vam dijete počne govoriti: „ Ja neću brata ili seku, ja ću mu baciti igračke u glavu”, onda znate da morate brižljivu, dugu i temeljitu pripremu unaprijed. A ako se dijete veseli, onda je lakše ali opći savjet koji bi vrijedio za sve, ne postoji.
A kad se beba već rodi, a starije dijete postane ljubomorno, onda mu treba govoriti: „Ti si već veliki/velika, ti se već znaš brinuti za sebe, ti možeš sam uzeti čašu vode a on ne može. On je mali, bespomoćan ili bespomoćna, ovisno o spolu. On treba našu pomoć i tvoju pomoć. On je još premalen, ništa ne može sam a ti sve možeš. Ti mu možeš dati vode ako je žedan, možeš se s njim poigrati, možeš mu pričati. Dakle postaviti neke male, radosne zadatke ovom starijem djetetu da se s mlađim bavi. Potaknuti ga da ima zaštitnički osjećaj a ne osjećaj rivalstva. Za starije dijete je jako bitno da se ne osjeća zapostavljeno jer će sad svi više voliti ovog mlađeg. On je novi a i beba je, prema tome, to mu treba protumačiti i objasniti da se svi zajedno moraju više baviti bebom jer je ona mala i bespomoćna. A ti nisi. Ti si već veliki/velika. Ti možeš ovo, možeš ono i uključiti dijete u skrb za mlađe dijete. Idemo ga skupa okupati, idemo izabrati što ćemo obući tvome bratu ili seki, što ti misliš da bi bilo dobro, je li mu zima… Dakle, uključiti ga u brigu oko tog malog djeteta i dati mu na važnosti i prihvatiti njegove prijedloge i odluke. Onda će se početi osjećat važan. Ja sam stariji, ja sudjelujem i tako ga zaokupiti. A onda, kad se jednom uzljube, onda je lako. Onda će se dalje igrati, svađati i sve po redu šta već uz to ide.