Kako se zaštititi od provale

0
Foto: Radio Dalmacija

Nakit, novac, vrijedni predmeti – sve to može nestati u par minuta, ako postanemo žrtva provalnika. Zadnjih par dana se dogodilo par provala zbog kojeg je potrebno podzeti sve mjere opreza.

Na ulaznim vratima bi trebalo ugraditi barem dvije različite cilindar brave s tim da vanjski cilindar ne izlazi previše vani. Kada počinitelji vide takav cilindar mogu ga lako slomiti. Po mogućnosti na vrata treba postaviti sigurnosni lančić i širokokutnu špijunku. Noću je obavezno zaključavati ulazna vrata portuna i stanova te paziti da se dostupni prozori dobro zatvore jer najčešće dolazi do provale, ako je prozor ostavljen na kipu. Video nadzor može biti dobar dodatni element odvraćanja počinitelja za činjenje takvih djela. U konačnici, ako se nešto takvo i dogodi jako velika je pomoć policiji za rješavanje takvih djela. Moja je preporuka ugradnja video nadzora, kazao je Mirko Matković iz Odjela prevencije splitske policije.

Ugradnja nadzornih kamera dođe nekoliko tisuća kuna. Ukoliko se radi o zgradi, onda je to za sve stanare puno jeftinije jer se troškovi dijele. Svakako je isplativije uložiti u prevenciju jer šteta može biti puno veća dođe li do pljačke.