KAMPANJA – Kroz tunele sigurno i ugodno!

0
Foto: RD

Hrvatske autoceste u suradnji s  partnerima Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora prometa i infrastrukture te Fakultetom prometnih znanosti, provode edukativnu  kampanju Kroz tunele sigurno i ugodno!

Hrvatske autoceste upravljaju s 44 tunela, ukupne duljine 41,4 km. Vožnja kroz tunel razlikuje se od vožnje na otvorenoj cesti. Pojedini vozači osjećaju nelagodu tijekom vožnje kroz tunel. Iako je ova nelagoda razumljiva, strahovi i brige su neutemeljeni.

Edukacijom i osvještavanjem vozača o ponašanju u vožnji kroz tunele, a osobito o nekim specifičnim situacijama, korisnicima želimo na jednostavan način predočiti koji su momenti u vožnji tunelom najbitniji i kako reagirati nađete li se u takvoj situaciji. Potrebna je veća pozornost vozača jer uz svu tehničku opremljenost tunela, vozač svojim odgovornim ponašanjem i znanjem može utjecati na osobni osjećaj sigurnosti tijekom vožnje kroz tunel.

Cilj kampanje je korisnicima dati osjećaj sigurnosti prilikom vožnje kroz tunel.

U letku su obrađene najkritičnije situacije:

  • Prije ulaska u tunel
  • Vožnja u tunelu
  • U slučaju zastoja u tunelu
  • U slučaju nesreće u tunelu
  • U slučaju požara u tunelu/vozilu
  • U slučaju kvara na vozilu

Namjera je informativni letak dostaviti svim vozačima, ali i budućim vozačima u auto školama. Kampanja počinje od petka, 8. srpnja. Podjela informativnog materijala vozačima bit će na graničnim prijelazima od strane djelatnika MUP-a, na prodajnim uredima HAC-a te putem ostalih kanala u suradnji  s HAK-om  i CVH.

Informativni letak može se preuzeti na: https://www.hac.hr/static/brochures/hac-LETAK-tuneli-HR-EN.pdf

I na kraju važna napomena, niše  za zaustavljanje u tunelu  nisu parkirno mjesto – one služe isključivo za zaustavljanje u hitnim situacijama.