Kanader gasio požar kod Unešića

0
Foto: morh.hr

Dva požara buknula su tijekom poslijepodneva gotovo istovremeno na području šibensko-kninske županije. Gori u Sitnom Donjem i kod Unešića u mjestu Bogočin.

U gašenju požara kod Unešića sudjelovao je i jedan kanader. Opožareno je pet hektara površine. Kuće nisu bile ugrožene a na županijskoj cesti Unešić-Perković-Trogir, prometovalo se zbog požara  jednim trakom, naizmjence.

Zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević potvrdio nam je da je manji požar kod Sitnog Donjeg ugašen te da je najvjerojatnije izbio zbog iskrenja nakon prolaska vlaka.

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je  oko 16,00 sati u akciju gašenja požara na području Unešić-Bogočin u Šibensko-kninskoj županiji, priopćeno je iz MORH-a.

Ovo je četvrti požar na kojemu su angažirane zračne protupožarne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni koja je počela 17. lipnja  (dva u Šibensko-kninskoj, te po jedan u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Primorsko-goranskoj županiji).

Osim toga, provedeno je pet protupožarnih izviđanja protupožarnim avionima u županijama priobalja.

Sveukupno je na navedenim zadaćama ostvareno oko 16 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 850 tona vode.

Također, tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3” do sada je bio angažiran sedam puta u izviđanju područja koja su procijenjena kao visoko rizična za izbijanje požara.