Karamarko: Svima je u interesu da se izaberu najkvalitetniji ljudi

0
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u četvrtak kako je, obzirom na mjere koje će biti poduzimane i reformske zahvate, svima u interesu da se u novu Vladu izaberu najkvalitetniji ljudi.

Tražimo stručnjake i Hrvatska u ovom trenutku zaslužuje najbolje, kazao je Karamarko novinarima u središnjici HDZ-a. Karamarko se ranije sastao s mandatarom Tihomirom Oreškovićem i rektorom zagrebačkog Sveučilišta Damirom Borasom u hotelu Sheraton.

Predsjednik HDZ-a je, upitan vidi li takve stručnjake i u HNS-u ili IDS-u, odgovorio kako to sada ne zna ali će “na svim razinama biti mjesta za sve”. Ministri su ‘vrh sante’. HDZ i Most će se zajedno dogovarati o tome i zajedno s Oreškovićem usklađivati interese. Ti prijedlozi moraju biti potkrepljeni dobrim životopisima i radnim biografijama. To moraju biti ljudi koji su nešto u životu napravili, poručio je.

Karamarko je proglasio “dosadnim” inzistiranje na tome tko će biti ministar unutarnjih poslova. Hajdemo prestati više o MUP-u. To je već malo i dosadno. Nitko ne pita tko će biti ministar financija, gospodarstva, poduzetništva, energetike. Dogovorit ćemo se za MUP u koji treba doći kvalitetan čovjek koji će ga staviti u funkciju, rekao je na upit jesu li točne informacije da će Most za ministra unutarnjih poslova predložiti Vladimira Fabera. Predsjednik HDZ-a ustvrdio je kako postoje indicije da je bilo zlouporabe PNUSKOK-a, SOA-e i drugih institucija, što je nedopustivo. Tko god da dođe, morat će provesti reforme i bit će pod paskom, poručio je.

Teorijama zavjere ocijenio je i spekulacije kako je Most “zapasala” jedna struktura unutar obavještajnog miljea koja preko njih pokušava doći do utjecaja u MUP-u. Nisam to čuo i ne bih to komentirao, kazao je.

Vezano uz demantije ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da je PNUSKOK nakon izbora pratio čelnika Mosta Božu Petrova, Karamarko je kazao kako se radi o brkanju termina jer je jedno praćenje, a drugo izlistavanje i izrada analize telefonskih poziva. Mislim da je o tome riječ, dodao je.

Napomenuvši kako nikoga ne želi unaprijed osuđivati, ponovio je kako to treba istražiti i, ako je to istina, netko treba odgovarati. Na pitanje je li potrebna revizija Vatikanskih ugovora odgovorio je kako to u ovom trenutku ne dolazi u obzir. Smatra kako novac koji država daje Crkvi nije uzaludno potrošen jer služi održanju crkvenih objekata i školovanju mladih svećenika.

Predsjednik HDZ-a ponovio je da će idućeg tjedna na pregovorima s Mostom razgovarati o konkretnim imenima, te opovrgnuo spekulacije da Orešković nije autonoman pri odabiru kandidata za ministre. Dvije stranke Oreškovića podupiru kao nestranačkog mandatara, zar mislite obje stranke isključiti iz tog procesa. Zašto od nas to tražite? To ni Orešković od nas ne traži, rekao je Karamarko novinarima.

Most i HDZ predlažu više kandidata, a i Orešković može imati svoje kandidate, pri čemu sve reference moraju biti na stolu, ustvrdio je. Otkako su počeli razgovori HDZ-a, Mosta i Oreškovića, kaže Karamarko, pojedini mediji žele ih dezavuirati umjesto da ih podrže kako bi što prije formirali Vladu. (Hina)