Karamarko za RD: ‘Navijamo za Milanovića, regrutira nam nove glasače’

0

Prvi potpredsjednik Vlade i čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko u razgovoru za Radio Dalmaciju komentirao je političke aktualnosti te se osvrnuo na svog političkog protivnika, čelnika SDP-a Zorana Milanovića.

Ne zanimaju me previše odnosi unutar SDP-a, ali mnogi članovi HDZ-a su mi rekli da navijamo za Milanovića jer nam je on bio dobar suport u svim procesima u kampanji. Njega treba samo pustiti da priča. Svaki njegov novi istup regrutira nam nove glasače.

RD: Jesu su točni medijski napisi da je HDZ dao ultimatum Mostu oko Milijana Brkića – da on mora biti ministar branitelja ili se ide na nove izbore?

Ne, to nije istina. Tako ne funkcioniramo ni mi, ni Most, pregovori i usklađivanje s Mostom nije lako. Sve oko čega smo se dogovorili mi smo se i dogovorili. Uvjeren sam da će gospodin Brkić biti ministar. Ali će proći proceduru koju su prošli i ostali – suglasnost Mosta ali i suglasnost premijera. Ja očekujem slijedeći tjedan njihov stav.

Karamarko je istaknuo kako očekuje da će do sljedeće sjednice čitava Vlada biti kompletirana.

Mi radimo. Evo ovaj tjedan je završio s još jednim brojem pomoćnika ministara i zamjenika a u četvrtak potpuno kompletiramo cijelu tu ekipu i tuta-forca moramo početi raditi. Ne mogu se baviti Milanovićevom kampanjom, njegovim doista, bit ću zločest, nebuloznim izjavama. Nisam u nikakvom verbalnom ratu s Milanovićem niti s ikim drugim, ja sam prvi potpredsjednik Vlade, mi imamo dobar gospodarski program pred sobom, puno problema koje trebamo rješavati i puno, puno posla, rekao je Karmarko.

Na pitanje o čelniku SOA-e Draganu Lozančiću, Karamarko je rekao da on više nema povjerenje ni saborske većine ni predsjednice Republike te kako očekuje da se zbog opće sigurnosne situacije idući tjedan riješi i pitanje Lozančića i imenovanje ministra branitelja.

Naš segment nacionalne sigurnosti mora se što prije stabilizirati, s obzirom da dolaze topliji dani, proljeće, da će biti puno prognanika i migranata na našim granicama i da ćemo morati biti dobro organizirani, povezani sa susjedima i Europskom unijom. Ako ćemo mi biti slaba karika EU zbog nefunkcioniranja našeg sustava sigurnosti, to neće biti dobro ni za naše susjede, ni za Europsku uniju ni za nas, prema tome očekujem da se to drugi tjedan riješi.

RD: Što kažete na prijedloge ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka?

Mislim da je to dobro i da moramo osposobiti jednu kategoriju stanovništva, mladih ljudi, muškaraca, mladića, da mogu ne daj Bože, danas-sutra braniti našu zemlju. Imamo nekoliko problema, sve nas je manje i pored te činjenice još ne znamo osnovne vojničke vještine koje smo svi prolazili u mladosti, prema tome tako nešto ću apsolutno podržati.

RD: Zašto novinari u četvrtak prije sjednice Vlade nisu mogli postavljati pitanja ministrima?

Vlada je potpuno otvorena za novinare i za javnost. Sve drugo bilo bi kontraproduktivno. Ne znam točno što se dogodilo, možda se slučajno dogodilo. Što se mene tiče uvijek odgovaram na pitanja i nemam nikakvih tabu tema.

RD: Čini se da između Vas i Vašeg glavnog protivnika Zorana Milanovića ipak postoji sličnost, jer temeljem podataka iz imovinske kartice, Vaše supruge zarađuju bolje od Vas.

E sad ste me baš zašorali….Moja supruga ima svoju neku malu firmu u kojoj radi sedam, osam ljudi… ali moram vam reći da oni tamo brojevi nisu baš dobro prezentirani i autentični.

RD: Što to znači? Da Vi ipak više zarađujete?

Ne, ne…dao Bog, ali ne, na žalost ne.