Kendrick Lamar i Taylor Swift favoriti Grammyja

0
Foto: rollingstone.com

Reper Kendrick Lamar i pop zvijezda Taylor Swift imaju najviše nominacija za Grammy i smatraju se najvećim favoritima na svečanosti dodjele nagrada koja će se održati u ponedjeljak u Los Angelesu.

Godišnja nagrada američke glazbene industrije ove godine obiluje raznolikostima, suprotno od Oscara koji se kritiziraju kao “bjelačka nagrada”.

Album Kendricka Lamara To Pimp a Butterfly ima 11 nominacija, što je postignuće koje je dosad nadmašio samo Michael Jackson i njegov Thriller, i do danas najprodavaniji album u povijesti.

To je treći album u karijeri 28-godišnjeg repera iz Comptona, predgrađa Los Angelesa i rodnog mjesta gangsta rapa, kojim je osim komercijalnog uspjeha osvojio i nepodijeljene pohvale kritičara.

Veći dio albuma njegov je osobni doživljaj rasnih pitanja u Sjedinjenim Državama. Pjesma “Alright”, u konkurenciji za pjesmu godine, postala je neslužbena himna pokreta protiv policijskog nasilja.

I dok Kendrick Lamar vodi u broju nominacija, mnogi se znalci klade na Taylor Swift i njezin hit album 1989 koji ima sedam nominacija, ali je najprodavaniji u razdoblju u kojem se može konkurirati za nagrade.

Taj je album označio kraj preobrazbe Taylor Swift iz country “čuda od djeteta” u globalnu pop zvijezdu, ponajviše zahvaljujući suradnji sa švedskim producentom Maxom Martinom.

Kao i Lamar, i Swift će se osim u kategoriji albuma godine, kojim se nagrađuje izvođač, natjecati i za pjesmu godine („Blank Space“) kojom se odaje priznanje autoru. Video za „Blank Space“ drugi je najgledaniji u povijesti YouTubea.

I Englez Ed Sheeran, čija je pjesma “Thinking Out Loud” postala neizbježna na vjenčanjima, u konkurenciji je za nagrade u obje najvažnije kategorije.

Na 58. dodjeli Grammyja (u noći na utorak po srednjoeuropskom vremenu) nastupit će i Adele koja je albumom 25 osvojila vrhove top ljestvica i potukla sve rekorde u brzini prodaje. Album je, međutim, izašao prekasno kako bi bio u ovogodišnjoj konkurenciji za Grammyje.

Jedan od vrhunaca večeri trebao bi biti nastup Lady Gage u počast nedavno preminuloj legendi Davidu Bowieju.