„KiK djeluje: za Ukrajinu“ – Tekstilna tvrtka pokreće direktnu akciju pomoći u vrijednosti 5 milijuna € za ukrajinske izbjeglice

0
Foto: PR KIK

Tekstilna tvrtka KiK pokreće milijunski paket pomoći za ukrajinske izbjeglice. Ova akcija ima za cilj osigurati pristiglim ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj odjeću i osnovne potrepštine ukupne vrijednosti 5 milijuna eura. Prošlog tjedna tvrtka je u sklopu hitne pomoći iz središnjeg skladišta u Bönenu,već podržala nekoliko humanitarnih organizacija dječjom odjećom, toplim dekama, šalicama i tanjurima. Na raspolaganje je stavljeno ukupno 60.000 artikala ukupne vrijednosti 250.000 eura.

S novom kampanjom koja počinje od utorka, sve većem broju izbjeglica treba pružiti što izravniju i nebirokratsku pomoć. Pod motom “KiK djeluje: za Ukrajinu“, izbjeglice po dolasku u prihvatni centar dobivaju osobni bon za kupnju koji  lako i samostalno mogu iskoristiti u bilo kojoj od brojnih trgovina KiK-a. Budući da izbjegli ljudi sami najbolje znaju koje su njihove konkretne potrebe, riječ je o najizravnijem obliku pomoći. Tvrtka KiK očekuje da će ovim projektom pomoć stići do oko četvrt milijuna ljudi.

Bonovi će se podijeliti preko  KiK- a  u pograničnim  zemljama, jer su najbliži ljudima i njihovim konkretnim potrebama i stoga mogu brzo djelovati.

Izvršni direktor KiK-a Patrick Zahn rekao je: „Jako smo dirnuti ratom u Ukrajini i sudbinom tamošnjih hrabrih ljudi. Kao i mnogi drugi, nismo mogli ni zamisliti da će doći do takve eskalacije u srcu Europe. Naše su misli s onima koji pate i pogođeni su ovim strašnim sukobom.” Nadalje  Zahn dodaje: “Kao tvrtka, ne možemo okončati ovaj rat, ali s našim brojnim trgovinama u zemljama koje graniče s Ukrajinom možemo barem dati doprinos ublažavanju stradanja ljudi, prije svega žena i djece, koji su krenuli na zapad, ostavljajući za sobom sva svoja dobra i imovinu. Zato mi je drago da smo, uz podršku našeg člana društva Christiana Hauba, pokrenuli ovu veliku akciju. Osim toga, naš angažman možda može pomoći hrabrim braniteljima u Ukrajini, ako znaju da su njihovi najmiliji  dobro zbrinuti i dobivaju podršku i konkretnu pomoć.

U sklopu hitne pomoći, deseci KiK-ovih  kamiona prošli su tjedan krenuli u pogranične regije Ukrajine. U suradnji s nekoliko humanitarnih organizacija, KiK na licu mjesta isporučuje stvari koje su hitno potrebne – uključujući tople deke, odjeću za djecu i žene te šalice i tanjure. Osigurano je ukupno 60.000 artikala ukupne vrijednosti 250.000 eura.

Volonteri i volonterke  u Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj osiguravaju i brinu se da  donirana roba i bonovi za kupnju stignu izravno izbjeglicama iz Ukrajine.

O tvrtki  KiK Textilien und Non-Food d.o.o.:

KiK je skraćenica za “kupac je kralj”, te je  lajtmotiv je za ovu tvrtku  tekstilom robom  od osnivanja tvrtke 1994. KiK Textilien and Non-Food d.o.o. nudi žensku, mušku, dječju i baby odjeću dobre kvalitete po neusporedivo povoljnim cijenama. Osim odjeće, asortiman uključuje i poklon artikle, igračke, kozmetičke proizvode, modne dodatke i tekstil za domaćinstvo. S gotovo 30.000 zaposlenika i više od 3.800 trgovina u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Italiji, Rumunjskoj i Bugarskoj, tvrtka ostvaruje neto godišnji promet od 2,1 milijardu eura. KiK se svrstava među deset najboljih u njemačkoj tekstilnoj trgovini i od 2013. svojim kupcima nudi mogućnost online naručivanja na www.kik.de.