Konferencija gradova kulturne baštine dogodine u Splitu

0

Split će u listopadu iduće godine biti domaćin regionalne konferencije Organizacije gradova svjetske kulturne baštine (Organisation of World Heritage Cities) Srednje i Istočne Europe. Odlučeno je to na 15. svjetskom kongresu OWHC-a koji se održava u Krakowu, a na kojem je kandidaturu istaknuo gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Grad Split svoje je članstvo u ovoj organizaciji obnovio 2018. godine upravo na inicijativu gradonačelnika Krstulovića Opare, budući da je prethodno aktivno članstvo koje je započelo 1993. godine prekinuto 2007. godine.

Neizbježne teme ovogodišnjeg svjetskog kongresa ove organizacije su turistifikacija gradova svjetske baštine te potrebe usklađenja nacionalnih zakonodavstava sa smjernicama UNESCO-a i OWHC-a, kako bi se uskladile potrebe domicilnog stanovništva kao i odnosi stanovništva s poslovnim svijetom i investitorima. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara ukazao je na važnost ojačavanja gradova u Europi u smislu ostvarenja autonomnijeg odlučivanja i spuštanja ovlasti s države, ali i Europske komisije na gradove, budući kako sve veći broj žitelja Europe živi u gradovima. – Pri tome su posebno osjetljivi gradovi kulturne baštine koji imaju posebnu ulogu u tom fenomenu doseljavanja i mobilnosti stanovništva – rekao je Krstulović Opara.

Kao zajedničke poteškoće gradova svjetske baštine, čiji predstavnici sudjeluju na ovom kongresu, potvrđeni su problemi koje stare gradske jezgre imaju s masovnim iznajmljivanjem stanova preko Airbnb-a i drugih platformi. Teškoće se stvaraju i u prometu, odnosno neodgovarajućoj infrastrukturi koja ne može izdržati povećane brojke.

Činjenica kako će Split ugostiti najvažnije povijesne gradove Srednje i Istočne Europe doprinos je i 40. obljetnici uvrštenja Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske baštine, a ove i srodne teme predložit će splitsko predsjedništvo Konferencijom.