Košarkaši ostaju bez trećeg kruga prvenstva?

0
Foto: pixabay

Sve je izglednije kako se sportska natjecanja neće nastaviti tako skoro. Sva natjecanja morat će se prilagoditi nastaloj situaciji.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za sport Tomislav Družak najavio je u razgovoru za Jutarnji list žurne izmjene Zakona o sportu koje bi omogućile izmjene sustava natjecanja u tekućoj sezoni. Naime, u članku 61. aktualnog Zakona o sportu među ostalim stoji:

Sustav, uvjete i organizaciju sportskih natjecanja u pojedinom sportu utvrđuje nacionalni sportski savez u skladu s načelima i elementima sustava koje je utvrdio Hrvatski olimpijski odbor, i prema pravilima sporta i normama međunarodnih sportskih udruženja. Sustav natjecanja mora se donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene tog sustava.

Zakon će se izmijeniti tako što će se dodati mogućnost da u slučaju izvanredne situacije (poput pandemije koronavirusa) Središnji državni ured za sport može odobriti promjene.

HT Premijer liga košarkaša ove sezone trebala se igrati trokružno. Nakon 33 kola, 8 najboljih momčadi trebalo se u doigravanju boriti za naslov prvaka Hrvatske. Sve je izglednije kako neće biti vremena da bi se prvenstvo okončalo po planu. Odigrano je 21 kolo, samo jedno još nedostaje da bi se dovršio drugi krug. Izmjena Zakona o sportu omogućila bi HKS-u da se već nakon drugog kruga krene u doigravanje, ili čak i bez doigravanja proglasi prvak države. Zadar je trenutno prvi, s pobjedom više od Cibone i tri više od Gorice i Splita. Ako situacija s koronavirusom to dozvoli, u HKS-u bi mogli razmisliti i o skraćenom doigravanju, s 4 kluba umjesto 8.

Prva ženska liga igra se dvokružno. Odigrano je 16 od 18 kola, pa su dva termina potrebna kako bi se zaključio regularni dio sezone. Tada bi se, bude li vremena, išlo u doigravanje u punom (8 klubova) ili skraćenom obliku (4 kluba). Dubrovačka Ragusa je trenutno prva sa svih 16 pobjeda, jednom više od Trešnjevke 2009 (derbi bi se trebao igrati u 17. kolu u Zagrebu), tri više od Medveščaka koji bi u 18. kolu trebao gostovati u Dubrovniku, te 5 pobjeda više od Šibenika. Zagreb i Zadar zaostaju za Šibenikom čak 5 pobjeda pa je teško očekivati iznenađenja u prvom krugu doigravanja kada bi do njega i došlo.

Završnica hrvatskog ženskog košarkaškog Kupa Ružica Meglaj-Rimac trebala se igrati 10. i 11. travnja u Dubrovniku. Morat će se naći novi termin. Parovi polufinala su Ragusa-Medveščak i Trešnjevka 2009-Šibenik.

Prva muška liga (drugi rang natjecanja hrvatske muške košarke) odradila je 19 od predviđena 22 kola. Jazine Arbanasi ima 14 pobjeda, Bosco 13, Omiš Čagalj Tours 12, a Cedevita Junior 11. Četiri najbolje momčadi bi trebale igrati doigravanje. Prvak izravno ulazi u HT Premijer ligu, a drugoplasirani igra kvalifikacije s pretposljednjom momčadi HT Premijer lige.

Zadar i Split čekaju rasplet regionalnih natjecanja. Zadar bi za ostanak u ABA ligi morao pobijediti Crvenu zvezdu u Beogradu i nadati se porazu Mega Bemaxa u Beogradu od Mornara iz Bara ili Krke u Novom Mestu od Cedevita Olimpije. Mornar i Olimpija su u borbi za 4. mjesto pa im pobjeda treba za plasman u doigravanje, ali i Crvenoj zvezdi koja je s pobjedom više trenutno treća. Zadrani bi potencijalno najviše profitirali kada se sezona ne bi mogla nastaviti. Bili bi prvaci Hrvatske, a ABA liga bi ih trebala ostaviti u prvom razredu.

Tamo bi se mogao naći i Split. Žuti su u ludom finišu sezone došli do 2. mjesta ABA lige 2. Ne bude li se sezona nastavila, ABA liga bi se mogla proširiti za dvije prvoplasirane momčadi ABA lige 2 pa bi se Split vratio u regionalnu elitu.