Kovač u Mađarskoj popravlja susjedske odnose

0
Foto: arhiva

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač odmah je na početku mandata, kako je i najavio, krenuo u saniranje i jačanje odnosa sa susjedima pa nakon odlaska u BiH krajem prošlog tjedna, u utorak boravi u jednodnevnom posjetu Mađarskoj s kojom Hrvatska već nekoliko mjeseci ima vrlo zahlađene odnose zbog izbjegličke krize.

Stanje u odnosima s našim susjedima moramo poboljšati. S nekim su se susjednim zemljama – Slovenijom, Mađarskom i Srbijom – odnosi uslijed izbjegličke krize pogoršali. Bilo je puno vike, galame, propusta prošle godine kada je krenuo izbjeglički val prema Hrvatskoj. Jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike je saniranje, to jest jačanje odnosa sa susjedima“, rekao je novi šef hrvatske diplomacije prošli tjedan u intervjuu za Hinu. On je za svoje prvo inozemno odredište u novoj ulozi odabrao BiH i poručio kako je to jasan pokazatelj opredjeljenja nove hrvatske vlade za popravi odnose sa susjedima.

Drugo odredište mu je Budimpešta gdje će se sastati sa svojim mađarskim kolegom, šefom diplomacije Peterom Szijjartom, a najavljen je i susrest s ministrom obrane, predsjednikom parlamenta i njegova vanjskopolitičkog odbora te predavanje na mađarskom institutu za međunarodne odnose.