Kovačić nije ni spomenuo riječ ostavka

0
Foto: Dragan Matić / Cropix

Ministar uprave Ivan Kovačić na konferenciji za novinare nije ni spomenuo riječ ostavka, kojom je zaprijetio premijeru Plenkoviću nakon istupa Josipa Đakića.

Zastupnik HDZ-a je, podsjetimo, izjavio kako su imenovanja Višnje Tafre i Vesne Nađ u Ministarstvu uprave “podli potez”.

Do Relkovićeve izjave došlo je nakon našeg razgovora u subotu. Nisam tražio ispriku od Đakića. Nema razloga ispričavati se meni i gospođama zato što smo podijeljeno društvo. U mojim izjavama sam davao raznorazne izjave. Neke od njih nisu bile primjerene javnom prostoru. Ali nikad nije bilo izjava tipa da svo SDP-ovo smeće treba dobiti otkaz. Ja jesam, kako se u Dalmaciji kaže, beštimao, ali nisam nikad mogao shvatiti da beštimja može biti jača od govora mržnje. Moja je želja bila zaštititi te dvije gospođe koje su na službeničkim radnim mjestima u Ministarstvu uprave. One jesu bile dužnosnice u pretprošloj Vladi, ali ako su se nekome zamjerile, provodile su politiku službene, legitimne Vlade RH. Kazna za takvu politiku su rezultati izbora. Nakon toga, nekakav lov na vještice je apsolutno nedopustiv. Nisam preuzeo ministarstvo da bih lovio vještice ili palio knjige. Od političara, više stranaka, nadstranačkih firmi, mecena koji financiraju pojedine političare i političke stranke, mi smo našli da su dvije gospođe krive za sve što se događalo u pretprošloj Vladi. Dok sam ja u Ministarstvu uprave, one će imati jednake uvjete kao i ostali zaposlenici sve dok obavljaju svakodnevne zadaće koje im se daju, rekao je ministar Kovačić. Na pitanja novinara nije odgovarao prije konzultacija koje će obaviti u Vladi.

Minustarstvo uprave ranije je uglavnom radilo uslužne poslove drugima. Sada je prvi put spremno biti aktivno., raditi na modernizaciji javne uprave i pripremiti sve što treba ovoj državi da bi gospodarski krenula dalje, da bi administracija bila propusna, a ne služila za bilo kakve blokade. I ova Vlada, kojoj dajemo potpunu potporu, treba biti hrabra Vlada. Treba biti Vlada koja se usudi raditi, koja donosi odluke u korist Hrvatske bez obzira je li riječ o ministru iz jedne ili druge kvote. Mi se ovdje nismo niti u jednom trenutku svrstali, izjavio je Kovačićev savjetnik Ivica Relković.