Krunoslav Capak: Treći val je završen!

0
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Treći val je završen, kazao je danas u virovitici ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  Krunoslav Capak.

Krivulja se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitaliziranih i preminulih, rekao je Capak, kojeg su potom novinari upitali znači li to da je epidemija gotova. Nije gotova epidemija, nego je završen treći val koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih, ali nama se čini da ovo ide u dobrom smjeru i da stvarno imamo pad. U prilog tome da će pad biti još i veći je to što nam dolazi toplije vrijeme i što imamo sve više i više cijepljenih građana.

Na otvaranje prvog drive-in punkta za cijepljenje u Virovitici Capak je kazao: Prvi put u Hrvatskoj imamo priliku vidjeti ovaj drive-in način. Ljudima je puno lakše i ugodnije čekati, nadamo se da će i drugi u Hrvatskoj upotrijebiti ovakve inovativne načine, rekao je Capak. Dodao je da je za danas pozvano 500 ljudi na cijepljenje, a narednih dana će ih biti i više.

Dodao je da u Hrvatskoj imamo rok do kraja lipnja za potrošiti dva milijuna doza i da ćemo do tada procijepiti oko 55 posto stanovništva. Najavio je i pojačano cijepljenje u svim hrvatskim županijama. Kazao je kako svi oni koji imaju dovoljno cjepiva trebaju cijepiti svakog dana u tjednu.

Pojasnio je i da osobe koje su preboljele covid unazad šest mjeseci trebaju primiti samo jednu dozu cjepiva jer su, kako je rekao, studije pokazale da druga doza nema učinka. Dodao je kako je polovica zemalja Europske unije već donijela takvu odluku, a polovica razmišlja o tome.