Lažnim kreditima ukrali nekoliko milijuna kuna

0
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta proveli su jučer kriminalističko istraživanje nad osam osoba.

Sumnjiče se da su počinili niz prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje i poticanje na prijevaru. Oštetili su dvije osobe iznosu u od nekoliko milijuna kuna.

Naime, 69-godišnjak i 51-godišnjak se sumnjiče da su oštetili 43-godišnjakinju dovodeći je u zabludu kada je tražila proširenje već postojećeg kredita novim. Sačinili su fiktivne ugovore u kojima su založili nekretnine 43-godišnjakinje, u vrijednosti većoj od milijun eura i bez njenog znanja prenijeli na zadrugu. Njoj iz tog kredita nije ništa isplaćeno. Time su “zaradili” cca 6 milijuna kuna.

51-godišnjak, 46-godišnjak i 31-godišnjak su prevarili i 82-godišnjaka koji zbog životne dobi nije mogao realizirati kredit samostalno. Obećali su mu rješavanje kredita preko 48-godišnjaka dok će 82-godišnjak taj kredit osigurati hipotekom na etažu svoje kuće. Nakon toga su 46-godišnjak i 31-godišnjak sačinili lažnu fakturu za izvedene građevinske radove u visini od cca 200 tisuća kuna koje je izvršilo poduzeće 31-godišnjaka. Sa sačinjenim ugovorom o kupoprodaji etaže su lažno prikazali oštećenom 82-godišnjaku da će mu isplatiti procijenjenu vrijednost kuće u iznosu od cca 100 tisuća eura.

Temeljem ugovora poduzeće su upisali kao vlasnika nekretnine, čime je 31-godišnjak pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od gotovo 900 tisuća kuna.

Također se 51-godišnjak i 46-godišnjak sumnjiče da su počinili prijevaru nad oštećenim 82-godišnjakom dovodeći ga u zabludu prilikom posredovanja u prodaji njegove nekretnine. Novac koji su dobili kupoprodajnim ugovorom od kupca su zadržali za sebe i nisu ga predali 82-godišnjaku koji je bio prodavatelj.

Uz kaznenu prijavu za više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju, poticanje na prijevaru u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave od ukupno osam počinitelja njih šestero su predani su pritvorskom nadzorniku (69-godišnjak, 43-godišnjak, 41-godišnjak, 34-godišnjak, 48-godišnjak i 46-godišnjak).