Liga nacija: Hrvatska i Engleska večeras na praznoj Rujevici

0
Foto: hns.hr

Hrvatska nogometna reprezentacija u 20.45 na riječkoj Rujevici pred praznim tribinama igra protiv Engleske utakmicu 3. kola 4. skupine Lige A UEFA Lige nacija.

HNS ovom utakmicom odrađuje kaznu zbog svastike na poljudskom travnjaku na utakmici s Italijom u lipnju 2015. Istovremeno će se u Bruxellesu igrati utakmica 2. skupine Belgija-Švicarska.

I Hrvatska i Engleska su izgubile od Španjolske – Hrvatska u gostima s 0:6, a Engleska kod kuće s 1:2. Pobjednik skupine ide na završni turnir i osvaja premiju od 2.25 milijuna eura, koliko će svaka reprezentacija Lige A dobiti i za sami nastup u Ligi nacija. Ujedno će dobiti dodatnu mogućnost za plasman na Euro 2020. Posljednjeplasirana reprezentacija ispast će u Ligu B.

Osmi je ovo međusobni susret Hrvatske i Engleske. U travnju 1996. na Wembleyu nije bilo golova. Sedam godina kasnije u Ipswichu je Engleska slavila s 3:1. Bile su to prijateljske utakmice, a na Euru 2004. Engleska je u Lisabonu bila bolja s 4:2.

Uslijedile su dvije hrvatske pobjede u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U listopadu 2006. na Maksimiru bilo je 2:0, a godinu dana kasnije na Wembleyu 3:2. Engleska je uzvratila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo – u rujnu 2008. na Maksimiru s 4:1, a godinu dana kasnije u Londonu s 5:1. Još nam je svima u sjećanju polufinale Svjetskog prvenstva prije tri mjeseca u Moskvi i trijumf golom Marija Mandžukića u produžetku za 2:1.