Lipovčevo “Plavo stablo” ponovno zablistalo u punom sjaju

0

Zahvaljujući suradnji Grada Splita i Udruge “Vasko Lipovac” skulptura Vaska Lipovca večeras je postavljena na travnjak uz križanje Ulice slobode i Mažuranićevog šetališta pokraj Doma mladeži. Grad Split preuzeo je umjetničku skulpturu od Udruge “Plavo stablo” u svrhu postavljanja, prezentacije, čuvanja i održavanja. Početak je to zajedničkog djelovanja na jačanju prisutnosti djela Vaska Lipovca u Splitu, ali i ostalih umjetnika ovog grada.

Mario Lipovac, umjetnikov sin i voditelj Udruge VAL, sretan je što je stablo konačno vraćeno Splićanima. – Stablo će sada puno više plijeniti pažnju ljudi koji prolaze pored ovog vrlo frekventnog raskrižja. Mislim da je zgodna i simbolika blizine Doma mladih.

Ponovno postavljanje Lipovčevog Plavog stabla u Split komentirao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. – Ovo je najava drugačijeg odnosa prema kulturi i umjetnosti, ali i prema nečemu drugome, a to je da je ovo stablo izniklo na mjestu koje je izmišljeno za njega. Tu je Dom mladeži, ovdje je medijska kultura, križanje grada. Stablo je izniknulo ovdje kao želja dobrih ljudi, prijatelja i entuzijasta da se tu i dogodi. Tumačite kao znak i prekretnicu, kako god. Vidite veselje ljudi, to je potvrda da je ovo važan događaj – zaključio je gradonačelnik.