Makarsko kulturno ljeta: Stižu Gibonni, Massimo i Parni Valjak

0

Grad Makarska i Turistička zajednica i ove su godine pripremili bogat i atraktivan program Makarskog kulturnog ljeta koji će potrajati od 30. lipnja pa sve do 20. rujna.

Ukoliko se službenom programu pribroje i lipanjska događanja objedinjena pod nazivom Pozdrav ljetu zaključak je da Makarane i njihove goste očekuju tri puna mjeseca kulture i zabave sa otprilike stotinjak događanja.

U sklopu ovogodišnjeg Makarskog kulturnog ljeta, makarska publika će, među ostalim, imati priliku uživati u velikim koncertima nekih od najnagrađivanijih hrvatska izvođača – Zlatana Stipišića Gibonnija i grupe Parni Valjak, a svoj koncert će na ljetnoj pozornici održati i legendarni Massimo.

Ni ove godine makarska publika neće ostati zakinuta za klapska događanja koja su već tradicionalno iznimno posjećena i od strane domaćih i turista, a jakim domaćim snagama pridružit će se i neke od najboljih hrvatskih klapa (klapa Cambi, klapa Šufit, klapa Iskon, klapa Contra i klapa Rišpet).

Program ove godine donosi i niz hit predstava koje će dodatno privući publiku na ljetnu pozornicu i poluotok Sv. Petar koji je posjetiteljima već postao omiljena kulisa kulturnih događanja.

Prva na rasporedu je predstava Buža, gorka komedija Živka Jeličića s velikim uspjehom premijerno izvedena na prošlogodišnjem 62. Splitskom ljetu. Duhovitu priču o dvojici susjeda kojima međusobni sukob i netrpeljivost postaje gotovo isključiva životna preokupacija na scenu je postavio redatelj Zoran Mužić povjerivši uloge glumačkom kvartetu koji čine Joško Ševo, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska.

Glumci zagrebačkog Teatra Gavran Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran pred makarskom će publikom izvesti predstavu Pivo. Šarmantno se poigravajući mačističkim mitovima i međugeneracijskim odnosima, Ožbolt i Gavran izgradili su u ovoj suptilnoj predstavi uvjerljive životne likove, vođeni sigurnom redateljskom rukom velike hrvatske glumice Helene Buljan.

U Makarsku ovog ljeta dolazi i Tarik Filipović koji će predstaviti svoj autorski projekt – monodramu o životu Miroslava Ćire Blaževića pod nazivom Ćiro, Altteatar dolazi s predstavom Dame biraju, a posljednja u nizu bit će predstava Umri muški koja je sa peko 250 izvođenja postala najizvođenija bosanskohercegovačka predstava svih vremena.

Glavna makarska ljetna manifestacija, po već prokušanom receptu, donosi i koncerte klasične glazbe (Strašo Temkov – flauta, Marija Vrškova– klavir, Papandopulo kvartet-saksofon…..), koji će se odvijati u katedrali sv. Marka i Staroj franjevačkoj crkvi, izložbe slika ( Izložba slika akademskog slikara Vladimira Meglića, izložba Ars Olumuciana ’17 …..), folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva ali i pučkih fešti koje su posebno posjećene od strane turista.

Makarsko kulturno ljeto 2017. donosi i nova izdanja niza već etabliranih manifestacija: Makarski etno festival Metno koji je u posljednjih 9 godina uz Etnoambient Salonu postao jedan od ključnih dalmatinskih glazbenih etno manifestacija, Makarski ljetni karneval, sportsko- zabavni spektakl Debeli i Mršavi, Makarska jazz festival, Večer sjećanja na Vukovar, Noć Kalalarge te Festival klapa uz mandoline i gitare.

Ljetnu pozornicu opet će dupkom napuniti jedan od najboljih mariachi sastava Los Caballeros, a na istoj lokaciji Makarani će tijekom lipnja i srpnja uživati u 10. jubilarnom izdanju Kina Mediteran – projekta revitalizacije kina u Dalmaciji.

Makarsko kulturno ljeto završit će velikim spektaklom u gradskoj luci: uprizorenjem velike pomorske bitke iz 887. povodom obilježavanja Dana hrvatske ratne mornarice koja je postala jedan od najposjećenijih događaja u posezoni.