Maro Joković otkrio sve o povratku u reprezentaciju

0

Legendarni ljevoruki topnik hrvatske vaterpolo reprezentacije Maro Joković, proglašen je najboljim vaterpolistom prošle godine. Samo za Poslijepodne na Dalmaciji otkrio je Siniši Garbinu kako gleda na sportsku godinu za nama:

Sezona je bila dosta burna, neizvjesna, dugo je trajala i bilo je dosta osobnih izazova pred kojima sam se našao, ali sveukupno prošlu godinu ocijenio bih s četvorkom. Što se tiče klupskih natjecanja prošla godina bila je, mogu reći, uspješna. Igrao sam za talijansku Bresciju, a klub je nakon 18 godina osvojio prvenstvo i ja sam baš ponosan što sam bio dio tog povijesnog uspjeha.

Hrvatska reprezentacija na Olimpijskim igrama zauzela je 5. mjesto, a takav rezultat percipiran je u dijelu javnosti kao neuspjeh. S obzirom na to da je vaterpolo jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova, Joković se slaže da igrači uvijek imaju pritisak rezultata kad igraju za reprezentaciju:

Navikli smo na taj pritisak. Mi najviše i kao sportaši cijenimo zlato, a i u svijesti većine je da se sve osim zlata smatra neuspjehom. Međutim, moramo znati da iza svake medalje, stoji nevjerojatan rad pojedinca kao i cijelog tima – i zato ne uvažavati svaku medalju po meni je bez veze. Išli smo na igre s velikim ambicijama i željama, ali nažalost nismo uopće uspjeli ući u borbu za medalju i to se niti s osobnog niti s profesionalnog stajališta ne može smatrati uspjehom.

Iako je najavio oproštaj od reprezentacije i time iznenadio javnost, ali i izbornika Ivicu Tucka, ovih dana spekulira se kako je moguće da do oproštaja neće doći, evo što je rekao na tu temu:

Nemam puno za dodati na tu temu, ja sam već puno puta rekao da je moj reprezentativni put završio. U međuvremenu se pojavila inicijativa od strane Hrvatskog vaterpolskog saveza i izbornika za mojim ostankom, oni su dosta uporni u tome. Ja sam ostavio neki period za promislit, ali i dalje stojim pri onome što sam rekao – ja sam na raspolaganju reprezentaciji uvijek ako mogu pomoć na neki način, no odlučio sam da je došlo do točke kada više neću bit igrački dio toga. Savez je dosta aktivan i uporan oko toga, ali nešto konkretno još im nisam odgovorio.

Ukratko je i prokomentirao sportska natjecanja, koja se već dvije godine igraju pod epidemiološkim opterećenjima:

Prošle su već dvije godine otkad igramo pod ovim pandemijskim uvjetima, mislim da smo se lagano svi već i privikli na ova nova pravila pod kojim svakodnevno živimo. Po meni najgora stvar od svega je što se broj utakmica u sezoni nije smanjio i to je prevelik pritisak na igrače. Mnogi klubovi igraju u oslabljenim sastavima, a rezultati zbog toga pate i ne pokazuje se prava igra i zbog toga mi je jako žao. Tako je kako je, moramo se prilagodit.

Maro Joković uz prebogatu i uspješnu sportsku karijeru završio je i ekonomski fakultet, a s Barakudama je osvojio gotovo sve što se može osvojiti – olimpijsko zlato i srebro, dva zlata, četiri bronce i srebro sa svjetskih prvenstava i jedno europsko zlato.