Međunarodna veslačka regata Sveti Duje odgođena za rujan

0
Foto: pixabay.com

Program Sudamje i ove će godine biti siromašniji za veslačku utrku Legendi na splitskoj rivi. Naime, 19 Međunarodna regata Sveti Duje zbog epidemioloških se mjera neće održati drugu godinu zaredom.

Ova veslačka regata afirmirala se kao prepoznatljiva sportsko-turistička atrakcija koja uvelike pridonosi međunarodnoj promociji Splita i Sveučilišta u Splitu. Prvog dana na regatnoj stazi u Spinutu gledatelji imaju priliku vidjeti okršaj najboljih europskih sveučilišnih osmeraca kojih je iz godinu u godinu sve više. Ujedno, Spinut je jedino mjesto na kojem sudjeluju originalne posade Oxforda i Cambridgea koje u travnju veslaju čuveni Boat race na Temzi u Londonu. Split je tehnički jedino mjesto za revanš što ovoj regati daje dodatnu draž. Drugi dan regate je namijenjen za revijalnu utrku legendi Splita, Oxforda i Cambridgea u gradskoj luci na regatnoj stazi dugoj 222 metra. Sprinterska disciplina kao stvorena je za gledatelje okupljene na Rivi. Osim što je Regata Sveti Duje prihvaćena kao društveni događaj s nizom zabavnih aktivnosti, posljednjih godina se profilirala i u manifestaciju koja je mjesto povezivanja etabliranih poslovnih i profesionalnih ljudi iz različitih sfera i dijelova svijeta.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i cijeloj Europi je takva da nam nije ostavila mnogo izbora. Regatu smo planirali održati poštujući sve mjere prilagodbom sustava “bubble” koji se pokazao dobrim rješenjem u nekolicini sportskih natjecanja. Ipak, uspješno održavanje ove regate uvelike ovisi o mogućnosti dolaska sveučilišnih posada zrakoplovom u Hrvatsku, a zračna povezanost Hrvatske s ostatkom Europe je loša u ovo vrijeme. Prije korone je Uskrs značio početak turističke sezone i uvođenje novih letova za Split. Sada je drugačije. Osmerci dolaze iz više od deset europskih zemalja i ne bi bilo moguće da svi dođu u Split u vrijeme održavanja regate pa smo odlučili regatu prebaciti za rujan. Tradicija i veličina ove regate ne dozvoljava da se održi u krnjem izdanju. Svjesni smo koliko ova regata znači sveučilišnim osmercima i znamo da im je gušt sudjelovati na ovoj regati ne samo zbog ljepote Splita, već i zbog jake konkurencije, kazao je Luka Grubor, legenda Oxforda, zlatni olimpijac osmerca iz Sydneya i član organizacijskog odbora Međunarodne veslačke regate Sveti Duje.