Međunarodni je dan osoba s invaliditetom

0
Foto: pixabay.com

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Brojke UN-a govore da više od milijardu ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta, a više od 100 milijuna osoba s invaliditetom su djeca. Što se Hrvatske tiče, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz ožujka ove godine, u našoj zemlji živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom. Oni čine oko 12% ukupnog stanovništva.

Sveučilište u Splitu u ponedjeljak, 4. prosinca obilježit će Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Obilježavanje će se održati u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu (Ruđera Boškovića 31) s početkom u 11 sati, kako bi se poslala poruka da su osobe s invaliditetom ravnopravni pripadnici zajednice, sa svim svojim manama i vrlinama, te da ih se kao takve treba promatrati.