Međunarodni festival animiranog filma „Supertoon“ uskoro u Bolu na Braču

0

Drugo izdanje međunarodnog festivala animiranog filma Supertoon održat će se od 30. srpnja do 3. kolovoza 2012. u Bolu na Braču! Filmovi iz službene konkurencije Supertoona okupirat će Teatrino, ljetno kino u dvorištu Centra za kulturu općine Bol, a popratni program moći će se pratiti u ljetnim kinima na tri lokacije: plaži Zlatni rat, gradskom trgu ”kod bunara” i u dvorištu općinske knjižnice “Hrvatska čitaonica”.U SLUŽBENOJ KONKURENCIJI Supertoona prikazat će se ukupno 115 animiranih filmova iz cijelog svijeta – 28 u konkurenciji kratkog filma, 28 u konkurenciji za djecu i mlade i 59 u konkurenciji spotova.

Bogata konkurencija 2. Supertoona donosi recentne animirane filmove nagrađene na svjetskim festivalima. U KRATKOMETRAŽNOj KONKURENCIJI predstavit će se recentni dobitnik Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore Williama Joycea i Brandona Oldenburga, snimljen kombinacijom kompjutorske i tradicionalne animacije. Riječ je o humorističnoj alegoriji inspiriranoj filmovima Bustera Keatona, Čarobnjakom iz Oza i ljubavlju prema knjigama koja nas podsjeća na pomalo zaboravljene, iscjeliteljske moći priče i pripovijedanja.

Nagrađen na dvadesetak svjetskih festivala animacije (Monstra, Lisabon; KROK; Melbourne – Dandy Awards) i nominiran za Oscara, australski film Nullarbour autora Alistera Lockharta i Patricka Sarella je 3D animirani film ceste koji vodi gledatelje na putovanje nepreglednim i pustim australskim prostranstvima duž ravne i monotone autoceste Eyre.

Uz Summer Bummer, najnoviji uradak neprikosnovenog genija nezavisne svjetske animacije Billa Plymptona, autora animiranih hitova kao što je Hair High i Guard Dog, u konkurenciji Supertoona pogledajte još jednog Oskarovca i osvajača Kristalnog globusa Annecya, The Lost Thing Andrewa Ruhemanna i Shauna Tana. 15-minutni animirani film jedinstvene estetike o dječaku iz Melbourna i njegovom slučajnom pronalasku, čudnovatom biću koje izgleda kao kombinacija hobotnice, raka i bojlera nastajao je čak tri i pol godine prema istoimenoj ilustriranoj knjizi australskog autora Shauna Tana.

U službenu konkurenciju Supertoona uvršteno je i deset recentnih domaćih naslova. U kratkometražnoj konkurenciji prikazat će se Zašto slonovi? Marka Meštrovića koji će se, paralelno sa Supertoonom prikazati u natjecateljskom programu Leopardi sutrašnjice Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu, i stop-animirana Priča s početka vremena Božidara Trkulje čija se radnja događa u prapovijesti, u selu nalik afričkom nad čije se stanovnike nadvila velika prijetnja i to u vidu mitskog demona Garmaha – niti lignje niti ptice.

Gregor, prvi klasično animirani film sve afirmiranije domaće autorice Petre Zlonoge i Bratstvo, jedan u nizu od kratkih satiričnih filmova serijala Rudijev Leksikon koje potpisuje jedan od najbriljantnijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma, Nedjeljko Dragić uvršteni su u KONKURENCIJU ZA DJECU I MLADE, a Sotonin sin Marka Dješke, klasično animirani film o nedaćama dobroćudnog demona, Dragi Keno Natka Stipaničeva i Muzika Davora Bujakovića u PROGRAM PANORAMA.

Uz brojne svjetske naslove, ovogodišnji PROGRAM SPOTOVA donosi i pregled domaćih animiranih uradaka, radove Pilot studija za Može Hladnog piva, Natka Stipaničeva za Sam na plesu Leut Magnetika i Davora Bujakovića za Stiže promjena?! grupe BeetanTone. Uz retrospektivu filmova velikana hrvatske animacije Dušana Vukotića, prikazat će se i tri retrospektive trojice članova ovogodišnjeg žirija Supertoona: Vuka Jevremovića, Veljka Popovića i Matije Šturma.

Uz službenu konkurenciju Supertoon i ove godine donosi brojne POPRATNE PROGRAME, Panoramu, RETROSPEKTIVE glazbenih spotova, filmova članova žirija i partnerskih festivala, PROGRAME animiranih serijala, animiranih reklama i dugometražnih igranih filmova te nekoliko POPRATNIH DOGAĐANJA: radionicu za djecu, izložbe i razgovore s autorima.

Press konferencija 2. Supertoona na kojoj će se objaviti program festivala i raspored projekcija održat će se 25. srpnja u Splitu.