Mijenja se trajanje COVID potvrda, kraća samoizolacija

0

Članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi na sastanku su dogovorili nove epidemiološke mjere. Ministar Davor Božinović rekao je da će se Hrvatska od 1. veljače uskladiti s rješenjima vezano za pandemiju koronavirusa koja je donijela EU. Mijenja se trajanje covid potvrda.

Objasnio je da će se covid potvrde izdavati onima cijepljenima s dvije doze 14 dana nakon druge doze i vrijedit će 270 dana. Dosad su vrijedile 365. Kod PCR testa se ne mijenja ništa za covid potvrde, a s BAT-om će se granica moći prijeći ako nije stariji od 24 sata. Kada je u pitaju preboljenje, covid potvrda važi 180 dana od preboljenja. “Od 1. veljače će i Hrvatska u suradni s HZJZ-om izdavati EU digitalne potvrde s tim rokovima”, rekao je Božinović. Već izdane covid potvrde i dalje vrijede 365 dana.

Na pitanje novinara o testiranju učenika u školama navodi da postoji kontigent testova na skladištu.  Ne treba čekati da se cijela isporuka od tri milijuna dogodi već se može krenuti vrlo brzo uz dobru organizaciju, rekao je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u subotu kako se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro.

Uz to, uvjet za izlazak bolesnih iz izolacije je da 24 sata nemaju simptome i da naprave brzi test. Za sve ostale, necijepljene osobe, karantena i izolacija ostat će kao i dosad.

Capak navodi da bi vrhunac ovog petog vala mogao potrajati još desetak dana, a onda bi brojke mogle početi padati.