”Mijenjajmo politiku, a ne klimu” poručili učenici s prosvjeda u Splitu

0
Foto: RD

Oko tisuću učenika okupilo se u prosvjedu za klimu, kao dio globalnog prosvjeda koji se održava u više od 1600 gradova svijeta.

Učenici su se okupili ispred zgrade HNK, a potom su preko Marmontove ulice i Zapadne obale došli pred zgradu Banovine.

Htjeli smo pokazati da mladi razmišljaju i shvaćaju koliko je velik problem. mnogi kažu kako se ništa ne može postići, no treba dati pozitivan primjer svojoj okolini, da pokažemo da se može. Ne smijemo biti pasivni promatrači društva već aktivno djelovati. Mi maturanti već polako ulazimo u svijet odraslih i trebali bi preuzimati odgovornost, kazao je jedan od organizatora prosvjeda Bruno Kontri. Želimo da nas čuju političari i da nešto promijene. Na lokalnoj razni već se nešto i napravilo,.. Karepovac, radi se na Marjanu,.. , kazao je Kontri.

Presretna sam i zadovoljna i ponosna na svoj grad jer je došlo ovoliko mladih ljudi jer žele nešto kazati, a ne samo zato da ne budu zadnji sat na nastavi, kazala je Mirta Čenić, jedna od organizatorica prosvjeda, inače predsjednica Nacionalnog vijeća učenika.

”Mijenjajmo politiku, a ne klimu” jedan je od naših slogana. Treba promijeniti pristup prema problemu ekologije i općenito prema problemima u našem društvu. ne možemo djelovati globalno, ali možemo lokalno. Želimo da se prvo riješe problemi na lokalnoj razini, a onda ćemo prijeći na nešto veće. Ako se ne pokrenemo, bojim se da će nam budućnost biti jako tamna. Zato sad želimo djelovati, jer su stariji propustili svoju priliku pa smo zato sad mi ovdje, kazala nam je Čenić, inače učenica Turističko ugostiteljske škole u Splitu.

prosvjed za klimuprosvjed za klimuprosvjed za klimu