Ministar financija Marić: potezi Vlade razuvjerit će kreditne agencije

0
Foto: Hina

Ministar financija Zdravko Marić, komentirajući izvješće rejting agencije Fitch, rekao je kako je s jedne strane dobro to što je Hrvatskoj zadržan rejting jer je nova Vlada tek stupila  na snagu, te naglasio da je državni proračun prvi test i temelj budućih ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga. 

 Na taj način novoj Vladi dan je određen vremenski period u kojem očekuju da će vidjeti i čuti konkretne mjere koje će u konačnici poduzeti. S druge strane, u tom izvještaju važan je dio u kojem oni govore na koji način agencije vide da se taj rejting može popraviti. U tom su dijelu bili vrlo jasni – i po pitanju gospodarskog rasta i održivosti javnog duga, izjavio je novinarima ministar Marić.

Izrazio je uvjerenje da će Vlada svojim potezima rastjerati sumnje koje je Fitch iznio – sumnje u smanjenje javnog duga i reformame koje bi trebale potaknuti gospodarski rast, kao i u stabilnost nove hrvatske Vlade.

Naglasio je da je proračun prvi test, nešto što će agencije najviše uzeti u obzir pri formiranju budućih ocjena.

Podsjetio je kako je cilj Vlade deficit svesti na 3 posto u iduće dvije godine. Na koji način to planiraju postići, saznat ćemo iz smjernica ekonomske i fiskalne politike koje će objaviti za dva tjedna, a u kojem će dati okvir ciljanih razina deficita, duga i nekih drugih pokazatelja.

Ministar nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijardi kuna.

Ministar Marić je također rekao kako nema potrebe za novim zapošljavanjima u državnoj upravi i ministarstvima.  Uz bolju i efikasniju realizaciju svi zacrtani ciljevi će se moći ispuniti, zaključio je.

 Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na ‘BB’ i ‘BB+’ rejting u domaćoj valuti, zadržavši negativne izglede, kao što je to prije dva tjedna učinila i agencija Standard & Poor’s.

 U obrazloženju odluke Fitch navodi da rejting odražava ravnotežu između, s jedne strane, visokog javnog i vanjskog duga, velikog fiskalnog deficita i slabog rasta, a s druge strane, prilično povoljnih strukturnih značajki. (Hina)