Ministar obrane Damir Krstičević iznenada podnio ostavku

0
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Ministar obrane Damir Krstičević, iznenada je podnio ostavku pred televizijskim kamerama,  nakon tragedije u Biljanima Donjim, u kojoj su poginula dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kada se tijekom trenažnog leta srušio vojni školski zrakoplov.

Dobili smo informaciju oko četiri sata da se dogodila nesreća. Odmah po dobivanju te informacije sam krenuo s načelnikom glavnog stožera, admiralom Hranjom ovdje u Zemunik.

Tijekom puta čuo sam se sa predsjednikom, s predsjednikom Vlade i njih sam izvijestio o ovom događaju.

Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane pa i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci.

Kao što znamo, prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterom Kiowa Warrior gdje smo izgubili dva mlada života.

Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni.

Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti temeljitu istragu o ovom događaju.

Kao što ste čuli od načelnika glavnog stožera, naložio sam i njemu da isto formira i svoje povjerenstvo upravo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti od sustava obuke, linije vođenja zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti.

Naša zadaća je da budemo sa obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku te sve ono što znamo i možemo.

Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima Hrvatskog raznog zrakoplovstva i cijeloj vojsci.

Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane – kazao je Damir Krstičević na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zemuniku.

 

Ministar Krstičević je dalje od mikrofona novinarima kazao da nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića o ostavci te zasad nije poznato hoće li premijer prihvatiti njegovu ostavku. Glasnogovornik Vlade potvrdio je da su Plenković i Krstičević večeras telefonski razgovarali te da će se sutra sastati i razgovarati.

Oglasio se i Ured predsjednika Republike koji kaže da nije bio informiran o tome da će Krstičević podnijeti ostavku iako je on predsjednika Milanovića poslijepodne telefonom izvijestio o nesreći vojnog aviona.

U padu aviona poginuli su 31- godišnji natporučnik Marko Novković, pilot instruktor i član letačke grupe Krila oluje  te 25-godišnji poručnik Luka Jagatić, polaznik letačke obuke .

Razlozi pada aviona nisu poznati – kazao je  viceadmiral i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj koji je formirao istražno povjerenstvo.

– Izgubili smo dvojicu pripadnika HRZ-a, kolegu natporučnika Marka Novkovića i kolegu koji je to trebao postati Luku Jagatića. Nažalost, let je završio tragično pola sata od polijetanja. Detalji istrage će pokazati što se dogodilo. Avion ZLIN 242 L nalazi se u HRZ-u od 2007. godine, avion je siguran i pouzdan, nikad nismo imali slučajeve otkaza s tim avionima, istaknuto je na pressici u Zemuniku.