Ministar zaštite okoliša potvrdio pomor periski kod Ploča

0

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potvrdio je kako se nedavno u Jadranskome moru, na ušću Neretve kod Ploča, dogodio pomor periski.

Ćorić je rekao da takve pojave uzrokuju klimatske promjene i onečišćenja te da to nije izoliran slučaj samo u Jadranu.

Facebook stranica Ornitološkog društva “Brkata sjenica” nedavno je izvijestila kako su aktivist tog društva i djelatnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uočili “na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo”.
Istaknuli su i da su nakon obilaska dijela Kominskog ušća izbrojili oko 1000 kompleta ljuštura, što je “strašno velik broj”, među kojima je mnogo mladih, dugačkih od 13 do 25 centimetara, a ima i odraslih od pola metra do 70 centimetara. U obilasku su uočili samo jednu živu perisku i još tri koje su uspravne, ali nisu sigurni jesu li su žive jer nisu mogli do njih.

Periske napadaju dvije bakterije koje ih ubijaju, a sve je počelo u Španjolskoj prije nekoliko godina, kad su se prošitile Mediteranom. Stigle su, čini se, i na ušće Neretve.