Ministri ne žele o kolegi Crnoji

0

Uoči prve sjednice Vlade ministri se nisu htjeli izjašnjavati o slučaju svojeg kolege ministra branitelja Mije Crnoje, zbog čijih su afera u srijedu čelnici Domoljubne koalicije i Mosta zasjedali gotovo polovicu dana, te su poručili da će o tome odluku donijeti Vlada.

Nisam stigao zbog posla proučavati sve ono što je bilo dostupno u javnosti. Doista nisam kompetentan donijeti kvalitetan sud o tome, rekao je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović upitan bi li Crnoja trebao ostati ministar ili napustiti Vladu.

Na tezu kako je sam Crnoja priznao da ne živi na mjestu na kojem je prijavljen, Dobrović je rekao: “Dobro, to nije u redu ali ne bih htio o tome”, a nije htio reći ni kako bi  on postupio u takvoj situaciji kazavši da je sada “u drugom fokusu“.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, upitana bi li ona podnijela ostavku, kazala je da je to tema za uži kabinet i sjednicu Vlade.

Na upit kako bi ocijenila učinkovitost uprave kojoj treba više od 24 sata da donese odluku je li ministar prekršio zakon ili ne, Jurlina Alibegović je rekla da se svaki zakon i prekršaj treba pažljivo ispitati, a sve elemente pažljivo odmjeriti i analizirati, ali je njoj teško odgovoriti jer nije pravnica.

Također nije htjela komentirati pitanje je li Crnoja uteg novoj Vladi, istaknuvši da se ona bavi temama koje su vezane za javnu upravu, lokalnu i regionalnu samoupravu i informatizaciju.

Ni ministar graditeljstva Lovro Kuščević nije se htio upuštati u komentiranje slučaja Crnoja. Ja se zaista nisam upuštao u tu problematiku, pa čak ni vijesti niti novine nisam čitao ni slušao tako da ne mogu o detaljima, ne znam o čemu se radi, rekao je novinarima.

Na upit novinara je li čudno što Crnojina baraka u Samoboru ima kućni broj, kazao je da treba pogledati kako i na koji način je izdano rješenje. Treba to rješenje pročitati, ako je u skladu sa zakonom izdano, onda nije ništa čudno. Ako nije, onda je to stvar o kojoj treba ozbiljno razgovarati, rekao je Kuščević.

Dodao je kako je njegov (Kuščevićev) životopis “čist”, a na pitanje je li Crnoja postao prevelik uteg za Vladu kazao je da će se to procijeniti “na jednom kolektivnom tijelu, Vladinom, pa će donijeti odluku”.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Prerag Šustar na upit bi li Crnoja treba podnijeti ostavku rekao je da će se sve uskoro znati, te iskoristio prigodu da čestita hrvatskim rukometašima koji su se pobjedom nad Poljskom plasirali u polufinale europskog prvenstva.

Svaka čast našim rukometašima, čestitam im u ime mog resora, jako sam ponosan na njih“, kazao je Šustar. (Hina)