Ministrica rada: Našli smo platformu za suradnju sa sindikatima

0
Foto: www.vlada.gov.hr

Mjerodavni ministri održali su u srijedu u Banskim dvorima radni sastanak sa sindikalnim čelnicima državnih službi, a ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izvijestila je da su im predstavili projekciju državnog proračuna za 2016., 2017. i 2018. godinu te plan reforme javne uprave i zakona o plaćama.

Našli smo zajedničku platformu za suradnju, izjavila je ministrica Šikić novinarima nakon sastanka. Potvrdila je da je na dnevnom redu bila tema povećanje osnovice plaća za šest posto te da slijede konzultacije s partnerima.

O reformi javne uprave rekla je da tu “dolazi do fuzije poduzeća koja imaju zajedničku poslovnu platformu i redistribucije poduzeća koja je nemaju”. U svakom slučaju, reformu javne uprave radi ministrica Dubravka Jurlina-Alibegović i njezino ministarstvo, a Ministarstvo rada bavit će se Zakonom o plaćama, istaknula je ministrica Šikić i dodala da smanjenje broja radnih mjesta “nije planirano”.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić rekao je kako je to bio preliminarni sastanak na kojem su Vladinim predstavnicima jasno iznijeli svoja stajališta te se pokušali dogovoriti o rješenjima u korist zaposlenika i ispraviti pogreške prošle Vlade. Očekujem od ove Vlade da bude bolja od prošle, rekao je, dodajući kako se nada da će ispuniti njihove zahtjeve. Također je rekao kako je vrijeme bilo prekratko da bi se za dva sata postigao dogovor. Na pitanje o rezovima, Jagić je odgovorio kako treba voditi računa o specifičnostima policije.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar upozorio je da su djelatnici tog ministarstva potplaćeni jer imaju plaću između tri i četiri tisuće kuna, bez dodatka na staž, i ne mogu dopustiti daljnja smanjenja. Tim ljudima se nema više što uzeti, poručio je Lončar.

Predsjednik Sindikata lokalnih državnika i namještenika Boris Pleša rekao je kako je bilo riječi i o sporazumu o dodatku na plaću od četiri, osam i deset posto za državne službenike te vraćanju osnovice za plaće iz 2009. godine. S obzirom na to da projekcija proračuna ide na Vladu, to su stvari na kojima ćemo inzistirati i o tome ovisi u kojoj će mjeri sindikati, kao socijalni partneri, i dalje sudjelovati u kreiranju reformi, istaknuo je Pleša. Moramo imati jamstva da nećemo biti instrumentalizirani i da ćemo biti sigurni kako će ono što je dogovoreno s prethodnim vladama biti realizirano, dodao je.

Na pitanje je li spreman na odgodu ispunjenja tih zahtjeva do donošenja novog proračuna, 10. ožujka, Pleša je odgovorio kako se oni vjerojatno dotad neće moći ispuniti, ali ostaju pregovori kako bi se utvrdilo što će biti s povećanjem osnovice od šest posto. Dodao je kako precizni rokovi nisu utvrđeni. (Hina)