Miran prosvjed protiv antena teleoperatora na Pujankama

0

Stanovnici splitskih Pujanki danas će mirno prosvjedovati protiv postavljanja tri bazne stanice teleoperatera na krovu zgrade u ulici Pujanke 32.

Sumnjaju u legalnost odluke većine stanara zgrade i zabrinuti su za zdravlje bojeći se elektromagnetskog zračenja. Čelnik gradskog kotara, Petar Gudić:
Svi znamo da su te antene štetne i da zrače, koliko zrače ja nisam stručnjak. Tražili smo procjenu neovisnih stručnjaka , međutim nitko nije izašao na teren. Obraćali smo se ministarstvima zdravlja, zaštite okoliša, graditeljstva, nitko nam nije dao odgovor, tako da smo vrlo zabrinuti. Pogotovo zbog toga što su u samoj blizini antena osnovna škola,  dječji vrtić, nogometno igralište, školsko i dječje igralište.

Prosvjed će se održati u 19 sati na nogometnom igralištu:
Pozivam sve ljude da dođu u što većem broju, ponesu važeći identifikacijski dokument i potišu peticiju koju ćemo uputiti Saboru i gradonačelniku Splita.Pozvali smo i gradonačelnika da dođe na prosvjed.

Gudić upozorava kako sadašnji zakoni omogućuju postavljanje baznih stanica bez građevinskih i lokacijskih dozvola :
Mislim da je Hrvatska jedna od najgorih država što se tiče zakona o postavljanju baznih stanica. Teleoperaterima su do 2009.godine za postavljanje trebale građevinske i lokacijske dozvola, međutim kasnije se to ukida , ne znam iz kojih razloga. Vjerojatno  su tu veliki novci u pitanju i veliki lobiji. Ministarstvo zdavlja pokreće donošenje novog pravilnika o elektromagnetnom zračenju, na primjer u Švedskoj je wireless zabranjen u dječjim vrtićima, a kod nas u tom povjerenstvu sjede predstavnici teleoperatera.Pitam se hoće li oni štititi javni interes građana i djece ili svoj privatni?

Antene su postavljene zahvaljujući potpisima suglasnosti 51 posto stanara zgrade, međutim čelnik kotara tvrdi da među njima ima onih i koji nisu vlasnici stanova, te će se ići na utvrđivanje tih potpisa kako bi antene “pale”.

Apeliram na sve koji mogu pomoći, Sabor, političare da promjene zakon i da mogu svi, lokalna zajednica, kotarevi, mjesni odbori odlučivat o tome, a ne samo jedan ulaz  zgrade, jer kako antene rade po principu kišobrana najviše su izložene susjedne zgrade, a da njihovu suglasnost nitko nije tražio.