Most: mandatar ne može biti ni Milanović ni Karamarko

0
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ik

Mostov pregovarač Ivan Lovrinović izjavio je u srijedu nakon sastanka s predstavnicima SDP-a kako Most ostaje pri zahtjevu za provođenjem najvažnijih reformi koje je isticao u izbornoj kampanji, a kao važan uvjet naveo je i to da mandatar za sastavljanje nove vlade ne bude ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Naš je stav da ni gospodin Milanović ni gospodin Karamarko ne bi trebali ni mogli biti mandatari za sastavljanje nove vlade, jer smatramo da je za novi smjer Hrvatske, za čitav ovaj sklop reforma i promjena važan novi čovjek. On ne samo da je simbol novog smjera, nego jednostavno javnost time dobiva novu snažnu poruku i mislimo da bi to doprinijelo homogenizaciji hrvatskog biračkog tijela, stvaranju jedne nove atmosfere u hrvatskom društvu, ne želeći pritom podcjenjivati niti dovoditi u pitanje njihov dignitet, rekao je Lovrinović. Kazao je kako je zadovoljan održanim sastankom te zbog toga što su predstavnici SDP-ove koalicije svjesni težine situacije u kojoj se nalazimo. Naglasio je da Most ostaje pri svojim najvažnijim zahtjevima, posebno pri pet najvažnijih reformi koje je isticao u kampanji.

Na pitanje što će Most učiniti ako obje velike koalicije odbiju njihove prijedloge, Lovrinović je odgovorio kako će Most ići sustavom lijevka ka rješenju sa stranom koja mu pokaže jamstvo, kako u programskom, tako i u ljudskom smislu, da možemo ostvariti svoje reforme.

SDP-ov pregovarač Branko Grčić sastanak je ocijenio kao razmjenu mišljenja i pojašnjavanje određenih stavova koji su se čuli u ponedjeljak na zajedničkom sastanku. Mislim da se iz svakog razgovora može profitirati pa i iz ovoga, da smo razgovarali i o dodatnim opcijama i o ovom mogućem lijevku o kojem je profesor Lovrinović sada govorio u traženju rješenja. Čitav niz mogućnosti smo raspravili, ali ne mogu govoriti o detaljima. Mogu reći da su ovi razgovori bili zaista potrebni jer smo u konstruktivnom duhu raspravljali o svim mogućim varijantama, uvažavajući i te pozicije koje Most drži, kao i određena naša stajališta gdje je ta najniža crta do koje se može ići, rekao je Grčić. (Hina)