Dva kanadera na požarištu u Bristu, stanje zadovoljavajuće

0
Foto: morh.hr

Županijski vatrogasni operativni centar Split zaprimio je 21. listopada u 18:26 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Brist – Podaca (Makarska rivijera). Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na teško pristupačnom terenu i površini koja je procijenjena oko 30 ha.

Na intervenciji gašenja požara sudjeluju JVP Makarska i sva DVD-a sa područja Makarske sa 91 vatrogascem i 20 vatrogasnih vozila te sa Omiškog (Omiš, Gata, Dugi Rat i Kučiće), Imotskog (JVP Imotski i DVD Lovreć) i Splitskog područja (JVP Split) ukupno 21 vatrogasac sa 8 vatrogasnih vozila te zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske. U ispomoć je stigla iz Dubrovačko-neretvanske županije JVP Ploče sa 5 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila.

Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano ukupno oko 120 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila. Zbog teško pristupačnog terena angažirana su 2 protupožarna zrakoplova Canadair kao ispomoć u gašenju i saniranju dijelova požarišta. Zrakoplovi su poletjeli u 07:10 sati.

  • Trenutno stanje je zadovoljavajuće. Zrakoplovi rade na sjevernoj strani požarišta, dok ostatak saniraju zemaljske snage. Zbog povoljne situacije, postupno otpuštamo snage koje su sinoć došle kao ispomoć, dok će lokalne snage ostati na terenu koliko bude potrebno – rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

 

Ranije……

Požar u mjestu Gradac između Makarske i Ploča, nakon cjelonoćne borbe s vatrom djelomično je stavljen pod  nadzor.

Dosad je izgorjelo oko 30 hektara borove šume.

Cijelu noć s vatrom se borilo 120 vatrogasaca s 30 vozila. Angažirane su vatrogasne snage s područja Makarske, Omiša, Splita i Ploča a jutros im u pomoć stižu i dva kanadera.

Zamjenik zapovjednika javne vatrogasne postrojbe Makarska Mario Čović izjavio nam je kako još ima otvorenih plamenova u vrhu brda na nepristupačnom terenu te da su vatrogasci noćas  uspjeli zaustaviti širenje vatre prema kućama.