Na snagu stupa konverzija ”švicarca”

0
Foto: Wikipedia

Danas stupaju na snagu zakoni o konverziji kredita u švicarskim francima u eure. To bi trebalo predstaviti kraj agonije za čak 53 000 građana.

U sljedećih 45 dana, klijenti će dobiti nove otplatne planove od banke koje imaju mogućnost potpisati u idućih 30 dana. Ukoliko ne potpišu, nastavit će plaćati kredite po starom. S tim da moraju računati da neće imati zaštićeni tečaj od 6,39 već bi tečaj bio oko 7 kuna. Prema tome, umanjiti će im se glavnica i imati će nešto umanjene rate za ubuduće plaćanje, kazao je Ivan Kontrec.

Kontrec je poručio građanima da bi bilo dobro da se savjetuju sa Udrugom Franak ili s nekim odvjetnikom i da odluče žele li to napraviti, ali njihova preporuka je da konvertiraju svoj kredit.

Banke su već najavile rušenje Zakona o franku na Ustavnom sudu.

Banke posluju u ovoj državi, a država ima svoje mehanizme da se zaštiti. Jedna od mogućnosti je da se udari porez na aktivu. Banke mogu prijetiti, ali njihovo je da izvrše ovaj zakon tako da se korisnici kredita ne trebaju uopće opterećivati, kazao je Kontrec.

53 000 građana koji imaju kredit u švicarskim francima imaju 30 dana da odluče žele li konverziju. U slučaju da se odluče za nju, do veljače će na snazi biti fiksirani tečaj franka od 6,39 te fiksna kamatna stopa od 3,23 posto.