Na snagu stupila odluka predsjednika o parlamentarnim izborima

0

Odluka predsjednika Republike, kojom je izbore za Hrvatski sabor raspisao za nedjelju, 5. srpnja stupila je na snagu u utorak, što znači da svi izborni rokovi počinju teći od ponoći, odnosno s prvim minutama srijede, 3. lipnja.

Pravo predlagati kandidate i liste imaju političke stranke i birači, u tom slučaju govorimo o neovisnim, odnosno listama grupe birača koje da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke ne moraju za svoje liste prikupljati potpise.

Potpisi, njih sto, potrebni su i za kandidature zastupnika nacionalnih manjina koje imaju pravo predložiti političke stranke, birači i udruge manjina, upozoravaju iz DIP-a.

Predlagatelji izbornih lista dužni su voditi računa da im žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi trebaju imati najmanje 40 posto pripadnika oba spola. Ako tako ne bude, nema diskvalifikacije liste, no  predlagatelju prijeti kazna od 50 tisuća kuna.

Kandidacijske liste mogu se predavati do ponoći, 16. lipnja, a nakon što ih DIP provjeri i objavi pravovaljane liste, počinje i službeno izborna promidžba, odnosno kampanja.

U Sabor biramo 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.