Najbolji sportaši Dalmacije 2015. su…

0
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX

Blanka Vlašić, Ivan Kljaković Gašpić, judašice Pujanki i odbojkaši Mladosti Marine Kaštela najbolji su sportaši Dalmacije u prošloj godini u tradicionalnom izboru Slobodne.

Judašice Pujanki predvode sestre Barbara i Brigita Matić, te najperspektivnija sportašica Splita u izboru Splitskog saveza sportova Karla Prodan. Evo izjave Barbare Matić: Mislim da se ovo prvi put dogodilo da neki pojedinačni sport je dobio nagradu kao najbolja ekipa. Super je osjećaj! Ima nas tu cura s dobrim rezultatima. Mislim da sam sve ja to lagano započela, nakon mene Ana Kokeza, nakon toga Karla Prodan. Ima tu još puno cura s medaljama europskih kupova ali ovo su europske, svjetske medalje. Ove godine čeka me Rio. Ostale cure su sve mlade, one će u Tokio, ja se nadam. Valjda će sve bit super!

Kaštelanski odbojkaši četiri su godine zaredom prvaci Hrvatske, a trenutno su vodeći i u novom prvenstvu. U nedjelju ih u Kaštel Starom očekuje derbi protiv zagrebačke Mladosti. Trener Ivan Rančić: Rekao bi ne samo lijepo nego jedno od najvećih priznanja našeg kluba. Ponosni smo što smo u ovako jakoj konkurenciji postigli ovaj uspjeh što nam je poticaj da još jače nastavimo raditi. U nedjelju naš čeka još jedan El Clasico, za nas jako važan jer bi pobjedom utekli na šest bodova i praktički osigurali startnu jedinicu pred play-off. Očekujem pobjedu!

Ivan Kljaković Gašpić uskoro kreće u obranu svog trećeg naslova europskog prvaka u klasi finn, osvojenog prošle godine u Splitu: Ovo je još jedno u nizu priznanja koje se tradicionalno dodjeljuje jedrenju. Ove godine sam opet ja, što potvrđuje jedan niz i kontinuitet, uspjeha, rada i snage u jedrenju. Nadam se da će se to nastaviti i da će slijedeća godina blistati još jače. Baš sam sinoć doletio iz Valencije s prvih, pravih ovogodišnjih priprema koje su dobro prošle. Zahuktava se sezona. Za desetak dan je europsko prvenstvo, odmah nakon toga kreće se sa pripremama za svjetsko tako da će ova godina biti zaista intenzivna, teška i zahtjevna ali tako to i priliči olimpijskoj sezoni.

Blanka Vlašić lani je osvojila srebrnu medalju u skoku uvis na Svjetskom atletskom prvenstvu. Bol i suze nakon nastupa na Gripama zamijenili su radost i optimizam jer je operacija Ahilove tetive u Finskoj protekla u najboljem redu, a oporavak ide po planu. Blanka nam je priznala da su joj nedostajale nagrade: Lipo je. Dosta vremena je prošlo od zadnjeg puta tako da sam počašćena. Znači da je prošla godina bila uspješna koliko god bila bremenita ipak je taj Peking osvijetlio sve one nedaće koje su me pratile i dao dodatnu motivaciju za ovu olimpijsku godinu. Dalmacija ima puno olimpijaca i puno vrhunskih sportaša i biti u izboru uopće za ovu nagradu, a kamo li pobijediti, je velika čast i za mene jako posebna nagrada.

Sportska nada godine je tenisač Duje Ajduković, koji je svečanost u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci propustio jer ovog tjedna u Monte Carlu trenira s Ivanom Ljubičićem.

Čestitke laureatima uz nadu da će olimpijska godina iznjedriti velik broj nominacija za sljedeći izbor za Sportsko ime Dalmacije.