Najpoznatije pjesme Momčila Popadića na dvostrukoj ‘Gold collection’ kompilaciji

0
Foto: Youtube/Screenshot

Najpoznatije pjesme Momčila Popadića na jednom su mjestu. “Bit će sada dvadeset i sedma jesen od Popova posljednjeg zbogom, u godini u kojoj bi brojio svojih sedamdeset ljeta, a pred nama je dvostruki CD sa certifikatom originalnog izdavača. Premda, moglo se složiti i još par zanimljivih, još barem ovoliko naslova, ali ove 44 snimke, simbolički ravne broju godina u kojima nas je prerano napustio naš pisac, pjesnik i korifej vinilna stiha, zaokružuju – kao varijaciju na temu konačne diskografske zbirke izvornih otisaka njegovih uspješnica – zlatan prsten vlastita mu popizma. Tek sada. Što onda reći nego još jednom: oprosti mi, Pope!”, kaže Siniša Škarica autor i urednik kompilacije.

Momčilo Popadić ili kako su ga zvali, Pop, Pope ili Momo, doista je zadužio hrvatsku glazbu i riječ je o doajenu pisane riječi koji je vladao u zlatno doba prošloga stoljeća. Zahvaljujući njemu, mnogi poznati glazbenici, pogotovo oni koji su radili u 70-im i 80-im godinama prošloga stoljeća, imali su neke od najvećih hitova tog razdoblja.

Oliver Dragojević, Jasna Zlokić, Kemal Monteno, Novi fosili, Mišo Kovač, Milo Hrnić i braća Ivčić samo su neki od velikana kojima je pjesme pisao ovaj bard splitske pisane riječi. Popadićev uspon krenuo je na Splitskom festivalu odakle je iznjedrio brojne hrvatske evergreene. Hitovi su se i dalje nizali, a on je postao jedan od najvećih tekstopisaca zlatnog doba hrvatske glazbe.

Dvostruko CD izdanje “Gold Collection” Momčila Popadića podsjeća nas na njegove najbriljantnije uratke, ali i na sva velika imena hrvatske glazbene scene s kojima je surađivao. A mlađi naraštaji, koji možda nisu upoznati s njegovim doprinosom, bit će iznenađeni impozantnim popisom hitova. 44 pjesme, baš kao što ističe Škarica, samo su dio onoga što je stvorio ovaj novinar, književnik, pisac i esejist. Album po cijeni od 79 kuna kupite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.