Najprepoznatljiviji znak Splitskog ljeta Verdijeva Aida u subotu na Peristilu

0
Foto: PR

Verdijeva Aida, vječni i najprepoznatljiviji znak Splitskog ljeta, vraća se i ove godine na Peristil u svoj jedinstveni spektakularni ambijent.

Izvedbama, koje su na programu u subotu i ponedjeljak 22. i 24. srpnja, ravnat će maestro Ivo Lipanović. Predstojeće izvedbe bit će 120. i 121. izvedba „opere nad operama“ na splitskom carskom trgu.

Ovogodišnja pjevačka podjela sastavljena je od vrhunskih pjevača velike međunarodne reputacije. Kao protagonisti nastupit će bugarska sopranistica Cvetelina Vasileva u naslovnoj ulozi, pjevačica koja je na prošlogodišnjem Splitskom ljetu ostvarila impresivnu ulogu Turandot. Uloga Radamesa povjerena je jednom od najzanimljivijih tenora današnje glazbene scene Zoranu Todorovichu, talijanska sopranistica Raffaella Angeletti bit će Amneris, ulogu Ramfisa tumačit će bas splitske Opere, nacionalni operni prvak Ivica Čikeš, Amonasro će biti proslavljeni hrvatski bas bariton Giorgio Surian, dok su uloge glasnika i svećenice povjerene Vinku Maroeviću i Antoniji Teskera.

Ova produkcija Aide premijerno je izvedena na 60. Splitskom ljetu 2014. u režiji Dražena Siriščevića i po sudu mnogih najraskošnija je to peristilska Aida do sada. Atraktivne kostime kreirao je Juraj Zigman, a scenografiju koja je sjajno nadogradila impozantni carski trg potpisuje Slaven Raos.

Obje peristilske izvedbe Aide na 63. Splitskom ljetu započinju u 21 sat.