Nakon maratonske sjednice usvojen splitski gradski proračun

0
Foto: RD

Nakon 14 sati maratonske sjednice Gradskog vijeća, većinom glasova usvojen je proračun Grada Splita za 2018.

HDZ, HSLS, HSS, HGS i HNS su ga podržali, a protiv je bilo 12 vijećnika iz Pametnog, Mosta i SDP-a.

Savjetnik gradonačelnika za financije Dragan Brtan kazao je da je proračun Grada za 2018. godine iznosi milijardu i 25 milijuna kuna.

Poseban naglasak je stavljen na investicije odnosno razvojne projekte pa je 27 posto proračuna odnosno 283 milijuna kuna izdvojeno za to, kazao je Brtan.

Najvažniji projekt je nedavno započeta sanacija Karepovca za koju je proračunom osigurano 60 milijuna. Gotovo 283 milijuna kuna odnosi se na investicijska ulaganja. Proračunom se planira  izgradnja i dogradnja osnovnih škola, školskih dvorana, vrtića i dječjih igrališta, ali i plinofikacija ukupno sedam obrazovnih ustanova. U idućoj godini Grad će osigurati nabavu udžbenika za sve osnovne škole u iznosu od 12 milijuna kuna, kao i 4,3 milijuna kuna naknade za novorođenu djecu

Za  izgradnju dječjih igrališta izdvojilo bi se  5,8 milijuna kuna, kao i vrtića na Kili i “Ružmarina”, a planirane su i dogradnje škola Pujanki, Mejaši i Kamen-Šine, za koje je predviđeno 16,5 milijuna kuna.

U novom budžetu je planirano uređenje Žnjana te izgradnja sportske dvorane s iznosom od 15 milijuna kuna, koliko bi se izdvojilo i za izgradnju koncertne dvorane.

Za izgradnju garaža u gradskoj blagajni bi se osiguralo 11,7 milijuna kuna. Proračunom je predviđeno i gotovo 69 milijuna kuna za izgradnju cesta, od čega za pristupne prometnice za Kilu osam milijuna.

Splitsko Gradsko vijeće je u noći sa srijede na četvrtak usvojilo odluku o unutarnjem preustroju Gradske uprave po kojoj će umjesto dosadašnjih osamnaest biti dvanaest odjela (upravnih tijela), a za koju predlagač tog preustroja gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da je “radikalan potez” koji će pridonijeti većoj učinkovitosti Gradske uprave.