Nema promjena u pomoći izbjeglicama

0

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa Katarina Zorić izjavila je u utorak kako u zimskog tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu nema promjena u pružanju pomoći migrantima, ali kako je najavljeno ukidanje toplog obroka za volontere u tom centru, iako se, kaže, već krenulo u rješavanje tog problema.

Nakon najave da će doći do znatnijeg smanjenja troškova rada zimskog tranzitnog centra u dijelu koji se financira iz državnog proračuna, nove mjere prvi su osjetili volonteri za koje je u centru bio osiguran topli obrok.

Svjesni smo potrebe za racionalizacijom troškova. Voljeli bi da se ona napravi na način da se ne odrazi na migrante ili ljude angažirane u kampu dokidanjem osnovnih potreba, a hrana je osnovna ljudska potreba., rekla je Zorić za Hinu.

Nema promjena u pomoći izbjeglicama 

Naglasila je kako nema promjena u pružanju pomoći izbjeglicama koje se zateknu u tom centru. Dodala je kako Crveni križ nije dobio nikakve službene informacije vezane uz smanjenje troškova rada zimskog tranzitnog centra, osim u dijelu da će biti ukinuti topli obroci za volontere u kampu.

Zorić je istaknula kako su, prema informacijama koje dobiva s terena, organizacije koje djeluju u centru već krenule u rješavanje tog problema. Prema dosadašnjem iskustvu iz rada s migrantima tijekom aktualne izbjegličke krize, u Crvenom križu kao prostor za smanjenje troškova vide drugačije definiranje rasporeda dolazaka i odlazaka vlakova kojima se transportiraju migranti. Treba definirati raspored dolazaka i odlazaka vlakova, o kojem ovisi i potreba za angažiranjem osoblja, rekla je Zorić.

Volonteri: režu se troškovi centra za 20 do 30 posto

Volonteri centra za mirovne studije na svojim su internetskim stranicama objavili kako su u ponedjeljak dobili obavijest od Hrvatskog crvenog križa da se režu troškovi u slavonskobrodskom izbjegličkom centru za 20 do 30 posto. Radi se o troškovima koje snosi država, pa se od utorka ukidaju ručak i večera za sve djelatnike i djelatnice u kampu, a za jednak bi se postotak, kažu, trebao smanjiti i broj ljudi.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić prošlog je tjedna na sjednici Vlade rekao kako je do sada na zbrinjavanje migranata, kojih je u Hrvatsku ušlo preko 600 tisuća, utrošeno ukupno 145 milijuna kuna – iz proračuna EU Hrvatskoj je za to odobreno 12,4 milijuna eura, a povučeno je tek 9,9 milijuna eura. Posebice je naglasio kako se radi na tome da se uskoro migranti uopće ne bi zadržavali u Hrvatskoj.(Hina)