Nobelovac i više od 100 svjetskih znanstvenika i stručnjaka na MediLS-u

0
Foto: miroslavradman.com

U organizaciji NAOS grupe i Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) u Splitu se, u MedILS-u 18. i 19. travnja održava 1. summit o ekobiologiji.

Rezultat je to višegodišnje suradnje tijekom koje posebna istraživačka skupina NAOSa u MedILS-u proučava starenje ljudske kože i traži molekule koje usporavaju, sprečavaju ili uklanjaju starenje kože, a sve s ciljem unaprjeđenja zdravlja i kvalitete života.

Starenje kao neizbježan proces ljudskog života, samo po sebi nije bolest ali uzrokuje sve bolesti vezane za starenje. Starenje, bolesti i smrt intrigirali su čovječanstvo i znanost, u uvjerenju da kada spoznamo mehanizam starenja, pronaći ćemo „eliksir mladosti“ kao i lijek za većinu bolesti. Stoga kao mjesto održavanja ovog 1. summita o ekobiologiji baš u sunčanom Splitu i Dalmaciji, posvećenog starenju ljudske kože, nije slučajno izabrano. Osim razmjene znanja i znanstvenih dostignuća na svjetskoj razini, skupom se želi i osvijestiti potreba veće brige za zaštitu kože od negativnih utjecaja sunčevih zraka. Koža je najveći organ ljudskog tijela i ima ima sposobnost “pamćenja”. Pamti sva ona bezbrižna kupanja i sunčanja bez krema sa zaštitnim UV faktorom, pa i ne čudi što raste broj oboljelih od raznih malignih bolesti kože, u prvom redu od melanoma. To je posebice izraženo posljednjih godina kada u 50-te ili 60-te godine života ulaze generacije koje u djetinjstvu i mladosti nisu upotrebljavale kreme za zaštitu od sunca, a i kupaći kostimi su bili daleko manjih gabarita nego ranije.

Summit okuplja više od 100 znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta među kojima je i Jean-Noël Thorel, kao utemeljitelj i spiritus movens grupacije NAOS koji je skovao pojam “ekobiologije” kao multidisciplinarnog integrativnog pojma koji s jedne strane obuhvaća biološko starenje i bolest, a s druge okolinu i društvene aktivnosti kao izvore rizika. Skupu prisustvuje i renomirani američki biokemičar, fizičar i molekularni biolog Walter Gilbert, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1980. godine, a summit prati i 40 akreditiranih stranih novinara.

Otkriće nepoznatih, ali postojećih, pojava od strane znanstvenika suočit će se sa stvaranjem nepostojećih inovacija od strane umjetnika i poduzetnika. Tražit ćemo svrhu svega što radimo. Zašto se zamarati? Kako pokazati više poštovanja prema onome što jesmo, naše biologije koja proizlazi iz prilagodbe bezbrojnih generacija naših predaka na njihovu okolinu, tj. njihovu posebnu stvarnost “ovdje i sada”, najavio je Miroslav Radman, osnivač i znanstveni direktor MedILS-a, hrvatski biolog i član Francuske akademije znanosti, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Svjetske akademije znanosti i Europske organizacije za molekularnu biologiju.