Noć kazališta u HNK Split – ulaznice za Samsona i Dalilu upola jeftinije

0
Foto: PR foto

U sklopu manifestacije Noć kazališta ulaznice za izvedbu operne predstave Samson i Dalila u subotu 21. studenog Hrvatsko narodno kazalište Split ponudit će po cijeni upola nižoj od uobičajenih. Naime, sedma po redu Noć kazališta održava se tog dana u Hrvatskoj pod sloganom Bitni ili nebitni.

U ovogodišnjoj Noći kazališta sudjeluje 85 institucija na 78 lokacija u 42 mjesta u Hrvatskoj. Moći će se pogledati 125 predstava i sudjelovati na 80-tak popratnih programa. Hrvatska Noć kazališta dio je projekta Europska noć kazališta, jednodnevne manifestacije posvećene scenskim i izvedbenim umjetnostima. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Opera Samson i Dalila najznačajnije je glazbeno-scensko djelo francuskog skladatelja Camille Saint-Saënsa. Opera HNK Split premijerno ga je postavila u srpnju ove godine, na otvorenju 61. Splitskog ljeta. “Na novo splitsko uprizorenje ovoga veličanstvenog djela čekali smo više od pedeset godina, ali isplatilo se čekati.“ – tim je riječima kritika popratila premijernu izvedbu. Solistima, zborom i orkestrom splitske Opere na predstojećoj će izvedbi ravnati maestro Hari Zlodre, a u naslovnim ulogama Samsona i Dalile nastupit će tenor Vladimir Garić i mezzosopranistica Ivana Srbljan. Ostale solističke uloge tumačit će Giorgio Surian, svjetski proslavljeni basbariton, te Božo Župić, Mate Akrap, Vinko Maroević, Saša Jakelić i Joško Tranfić, a značajnu ulogu u ovoj spektakularnoj inscenaciji velike francuske opere ima i Balet HNK Split.

Redatelj Krešimir Dolenčić starozavjetnu je priču iz Knjige o sucima o Samsonu, vođi Izraela u otporu protiv Filistejaca, čija nadljudska snaga počiva u njegovoj kosi, a pada kao žrtva svoje ljubavnice Dalile, ispunio suvremenim asocijacijama.

Cijene ulaznica za izvedbu koja je na programu splitskog Kazališta u subotu 21. studenog s početkom u 19:30h povodom Noći kazališta nude se po sniženoj cijeni koja se kreće u rasponu od 50 – 30 kuna.