Nova prosvjedna nota protiv žice Sloveniji

0
Foto: arhiva

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručilo je u petak Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu novu prosvjednu notu u kojoj ponavlja zahtjev za uklanjanjem ‘žilet žice’ sa svih dijelova državnog područja Republike Hrvatske, doznaje se iz službenog priopćenja.

Uklanjanje žice zatraženo je sa svih dijelova koji su naznačeni u ranije upućenim diplomatskim notama, kao i sa zapriječenih mjesta prelaska granice u skladu sa Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji. U priopćenju MVEP ponovno poziva Sloveniju da svoje ponašanje uskladi sa svojim međunarodnopravnim obvezama.

Oštar prosvjed ovoga je puta upućen zbog postavljanja ‘žilet žice’ na hrvatskom državnom teritoriju, u području hrvatske općine Zagorska Sela, u katastarskoj općini Poljana Sutlanska od mjesta Bratkovec prema graničnom prijelazu Luke Poljanske – Podčetrtek i na području naselja Harina Zlaka – Podčetrtek, te hrvatske općine Štrigova u katastarskoj općini Sveti Urban između putnih pravaca Sveti Urban/Veliki Kozlovčak – Kog i Sveti Urban/Mali Kozlovčak – Kog, kao i hrvatske općine Kumrovec u katastarskoj općini Ravno Brezje na području Risvica – Kunšperk i hrvatske općine Hum na Sutli u katastarskoj općini Prišlin na području Mali Tabor – Rajnkovec, pojašnjava se u priopćenju MVEP-a.

Ministarstvo je u prosvjednoj noti ujedno pozvalo slovensku stranu da uloži napor da s iskrenom vjerom u europske vrijednosti pokuša neposrednim dogovorom riješiti sva pitanja koja se tiču naše zajedničke državne granice. (hina)