Nova škola na Čiovu

0

Nova školska godina za 200-ak učenika s otoka Čiova počela je tek danas. Tjedan dana su kasnije od ostalih hrvatskih školaraca krenuli u školu, jer danas je svečano otvorena nova školska zgrada u Okrugu Gornjem.

Simbolično su je presijecanjem vrpce otvorili ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar i SD župan Zlatko Ževrnja, zajedno s dvoje učenika nižih razreda koji su do sada pohađali staru školu u mjestu. „Završavamo sve više škola“, rekao je na svečanosti ministar Mornar i dodao kako vjeruje da je Okrug zaslužio ovu školu, a djeca puno bolje uvjete školovanja koje će im pružiti nova zgrada površine 2,5 tisuće metara kvadratnih. Osvrnuo se na uvjete u kojima se nastava odvija u brojnim hrvatskim školama:„Najnovije brojke od prošle školske godine nam govore da otprilike 14 škola radi čak u tri smjene što je nevjerojatno. Kad sam razgovarao s povjerenikom EU on nije mogao vjerovati. Polovica škola, dakle oko 800 škola nam radi u dvije smjene i tek druga polovica radi samo u jednoj smjeni. Idealno bi bilo kad bi sve škole radile u jednoj smjeni ali očito da je dug put do toga cilja“.

Izgradnja škole stajala je oko 19 milijuna kuna koje su osigurale tri strane, rekao nam je župan Ževrnja: „Županija je zajedno s tadašnjim ministarstvom prometa, pomorstva i razvitka 2009. godine potpisala ugovor, razumljivo, treća strana je bila općina Okrug, o izgradnji ovog objekta. Mi kao županija smo uložili negdje oko četiri milijuna kuna, ministarstvo cca. 11,5 milijuna kn, a općina Okrug je bila ugovorom osigurati 3,5 milijuna, a koliko sam čuo uložili su i više od tog iznosa. Znači, u zajedništvu ta tri partnera napravili smo zaista jednu sjajnu investiciju koja nas sve vesli“.

Pad nataliteta pogodio je i ovu Županiju, no izuzetak su grad Solin i općina Okrug, te će nova područna škola „Petar Berislavić“ primiti 36 prvašića, rekao nam je načelnik općine, Ivica Radić: „Pošto općina Okrug do sad ima 800 mladih do 18 godina, djece oko 230, samo od prvog do osmog, a imamo oko stotinjak djece u vrtiću. Neophodno je bilo da se izgradi škola“.

U idućoj fazi gradit će se školska dvorana na kompleksu vrijednom više od 60 milijuna kuna, a SD županija ponovo će biti potpora Općini, kao što se obavezala sufinancirati opremanje nove škole. Nova zgrade područne škole u Okrugu Gornjem počela se graditi prije sedam godina, a danas je primila 225 učenika, među njima i 36 prvašića. Svi oni pohađat će školu u dvije smjene, što je ipak napredak budući su prije učenici nižih razreda odlazili u staru školu u mjestu, a oni viših razreda putovali u Trogir.

„Meni je drago što idem ovdje školu jer bi inače svaki dan morala ići busom u Trogir. Ovdje mi je puno bolje jer mi treba minuta do škole. Drago mi je što ćemo pisati markerom ,a ne kredom. Radujem se ovoj školi, volim ovu školu i nadam se da je nitko neće uništiti“, rekli su nam “petaši” Antonija i Marino. Otvaranje nove školske zgrade bio je prvorazredan događaj za mjesto koji je okupio veliki broj građana, a načelnik Općine, Ivica Radić, nada se da će škola brzo prestati biti samo područna škola: „Općina je sama platila okoliš i platili smo izgradnju prve faze dvorane koja je bila neophodna za izgradnju škole jer je kanalizacijski sustav zajednički. Nadam se da će djeca svojim trudom i radom steći najveću životnu vrijednost, a to je znanje. S obzirom na pogled, zezamo se ovdje, bit će puno umjetnika, a ja ću djeci reći jednu starisnku izreku..neka uče i rade da im ne bi tovar libre izija“.

Mi se nadamo da djecu u stjecanju novih znanja neće prekinuti najavljeni štrajk prosvjetara, a to je bilo neizbježno pitanje ministruMornaru koji će sutra razgovarati s njihovim predstavnicima: „Argumenti koje prosvjetari daju kako ima za frižidere, za penzionere i za zdravstvo, a nema za njih..sve te tri stvari nisu iz državnog proračuna. 9,6 milijardi su naše plaće, međutim lako je izračunati koliko je 4% od 10 milijardi..dakle 400 milijuna kn jednostavno nema“.

Ministar će ih pozvati da razmisle o posljedicama tog štrajka, a tvrdi kako bi bilo nekorektno prema budućoj vladi obećati povišicu plaće od 400 milijuna kuna .

Pitali smo ministra kako će se u slučaju štrajka odvijati nastava: „Ako ga bude, ona se zna, onda neće biti nastave. To će se naravno sve slomiti na djeci te mislim da je štrajk u prosvjeti problematičan jer na kraju uvijek ispaštaju djeca“.

Hoće li biti štrajka, znat će se, vjerojatno sutra, a u tom slučaju , učenici pripremite se- bit će nadoknađivanja propuštenog.