Nova trajna regulacija prometa oko Marjana

0
Foto: RD

Započelo je provođenje Zaključka o korištenju prometnica u dijelu Park-šume Marjan po kojem je vožnja dopuštena isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza, dok taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu, priopćili su iz Grada Splita.

Jedno je to od obećanja iz predizborne kampanje gradonačelnika Ivice Puljka, kako će se konačno početi provoditi Zaključak koji je donesen još u rujnu 2020. godine za vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, a primjenom istog povećat će se sigurnost brojnih rekreativaca i šetača na ovom dijelu Marjana, od Instituta do uvale Bene.

Prema Zaključku, broj vinjeta ograničen je za djelatnike Instituta za oceanografiju i ribarstvo na 50, za djelatnike Zoološkog vrta na 10 te za djelatnike RUC Bene na 8.

Vlasnici zemljišta na Marjanu imaju pravo na jednu vinjetu, dok osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na dvije vinjete godišnje po kućanstvu.

Osobe s invaliditetom s oštećenjem donjih ekstremiteta minimalno 80% također imaju pravo na trajnu vinjetu, a svi korisnici zahtjeve za izdavanje podnose Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan.

Privremene vinjete izdaju se posjetiteljima stanara na području Oceanografskog instituta, najviše pet vozila u jednom trenutku te posjetiteljima stanara na području Sedla za najviše 2 vozila u jednom trenutku.

Čuvari prirode Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan provode nadzor, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode kazne za prekršitelje, odnosno osobe koje Marjanom prometuju bez važeće vinjete iznose od 500 do 1000 kuna.

Parkiranje unutar Park-šume Marjan dopušteno je samo na označenim mjestima za parkiranje.

Građane i pravne osobe koje ostvaruju pravo na vinjetu iz Grada Splita pozivaju da u Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan podnesu zahtjeve za izdavanjem istih.

Grad Split provodit će kontrolu primjene Zaključka, a sve kako bi se i Marjan i njegovi posjetitelji, šetači i rekreativci, zaštitili od prometa motornim vozilima.